Приятелка на убития Явор във "Владиславово": След смъртта на майка му системата подписа смъртната му присъда

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (4)
08:49 / 19.02.2018
21563
Приятелка на убития Явор разказа в ефира на bTV за познанството си с убития преди няколко дни във Варна 34-годишен мъж. Според Елина Дичева, държавата е трябвало да направи повече за него, тъй като е бил болен от шизофрения.

"Научих на 15 февруари, с телефонно обаждане. Аз го познавам малко повече от десетина години, родителите ни са семейни приятели. Той завърши техникума по текстил, рисуваше, после две години бе в казарма. След това отключи шизофрения. Майка му се грижеше сама за него, за съжаление почина преди 9 години от рак. Той не можеше да изплаща жилището. Няколко пъти беше настаняван в клиника. Но това не са приюти. Там му дават лекарствата и като се оправи го пускат. Няма регистър и не се следи какво става с тези хора след това. Не се контролират. Не е виновна банката, която преследва своя икономически интерес, не са виновни и съседите, които му дават по някоя дреха, храна или 50 стотинки за кафе. Виновна е държавата, че няма медицински центрове, които да се грижат за тези хора. Няма социални работници, които да работят с тях. А те в крайна сметка могат да бъдат полезни на обществото, ако за тях се полагат грижи, а те заплащат за тези грижи с обществено-полезен труд. Така те ще бъдат част от това общество, защото в момента най-често те са атракцията. Ние седим и ги гледаме, тъй като само 3 процента от шизофренично болните извършват тежки престъпления, а останалите не ни правят впечатление, не ни пречат", каза тя.

Дичева разкри и една подробност: "Всъщност, това момче, въпреки болната му душевност, знаеше пътя към дома, където някога е живял. Прекарвал е някакво време там. Как е попаднал в дома на Венцислав, не знам. Как се е стигнало и до това деяние също не знам. Единственото, което предполагам, е, че един човек, болен от шизофрения може да предизвика агресия у някого. Той самият не беше агресивен".

Тя завърши с разтърсващи думи за действителността. "Трагедията е, че в деня на смъртта на майката на това момче системата подписа смъртната му присъда. Още по-голямата ирония е, че всичките й близки и приятели я наричаха Мама Пепи. Всъщност тя имаше такова отношение към света и обществото, но обществото и държавата към нейното дете - не. В това е най-голямата трагедия в случая. Много хора се опитаха да му помогнат, но всъщност помощта трябваше да дойде от другаде. Защото нито един човек, нито един психиатър, нямаше как да каже на това момче ела да живееш вкъщи", завърши младата жена.

В студиото на сутрешния блок на bTV стана ясно, че около 70 000 са с шизофрения в България.


Виж коментарите (4)

Още по темата (14):
24.01.2020 Увеличиха с три години престоя зад решетките на Венцислав, убил приятеля си във "Владиславово"
31.10.2019 Протестират присъдата на Венцислав, искат доживотен затвор
30.10.2019 15 г. затвор за Венцислав, убил брутално своя приятел!
30.10.2019 Изнесоха зловещи подробности за смъртта на Явор от Варна, пребит и изнасилен от приятел!
29.05.2019 Дадоха ход на следствието срещу Венцислав, обвинен в убийство и изнасилване на свой познат
02.05.2019 Ужасни подробности как Венцислав пребил Явор до смърт и го насилил
сексуално
Още новини от Новини от Варна:
Съдия Славов пред варненски ученици: Образованието дава допълните...
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).