Процесът срещу Дактарас не отговаря на закона, твърди защитникът му

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:50 / 16.09.2009
852
Съдебният процес срещу литовеца Хенрикас Дактарас не отговаря на законовите изисквания, твърди адвокатът му Бранимир Балачев. Така например, Европейската заповед за арест все още не била връчена на обвиняемия, тъй като е написана на български и английски език, въпреки че Дактарас владее само литовски и отчасти руски. Самият Балачев се заел с издирването на преводач, за да разбере клиентът му в какво е обвинен.

В документа няма доказателства, че Дактарас е обвиняем, а само че е заподозрян за съпричастие, допълни защитникът му. До 17:30 часа днес Хенрикас Дактарас може да обжалва решението за екстрадиция, но само ако адвокатът му представи доказателствата, преведени от литовски на български език.

Според съпругата на Хенрикас Дактарас - Рамуте, една от причините литовските власти да преследват мъжа й, е написаната от него книга, в която той описва начините на приватизация в Литва и ролята на бившето КГБ. Дактарас твърди, че е отказал да участва в опити за монополизиране на различни отрасли от икономиката. Един от ключовите герои в книгата му е бившият главен прокурор на Литва. По думите на Бранимир Балачев, клиентът му се е занимавал основно с дребен бизнес, но преди 1990 година е осъждан от социалистическия съд в държавата. Между 1996 и 2007-ма Дактарас непрекъснато е подложен на съдебни дела, като е осъждан два пъти - първо, на 7 години и 6 месеца затвор, а след това - на 1 година и половина. Хенрикас обаче не е обвиняван в извършване на престъпление, а в подбуда или помагачество, уточни Балачев.

Дактарас напуска родината си, заради натиск върху семейството му, наложен след 2008 година при намирането на неговата книга. В дома на Хенрикас са извършвани и бомбени атентати. Със заповед му е забранено да се разпорежда с имуществото си, а всички членове на семейството са осъдени. Пред Балачев Дактарас споделил, че не желае да се върне доброволно в Литва, тъй като там щяло да бъде инсценирано самоубийството му.

Източник: Дарик


Виж коментарите (0)

Още по темата (10):
18.03.2010 Хвалят ни за залавянето на литовското страшилище Дактарас
11.11.2009 Наградиха полицаи за задържането на литовеца Дактарас
09.10.2009 Днес бе екстрадиран издирваният от Интерпол литовец Дактарас
06.10.2009 Апелативният съд във Варна потвърди екстрадицията на литовеца Дактарас
24.09.2009 До месец Апелативният съд ще реши дали да екстрадира литовеца Дактарас
16.09.2009 Разкриват истината за семейство Дактарас
Още новини от Новини от Варна:
Задържаха съдийка, буйствала в районно управление във Варна
Лошо му се пише на наркодилър продавал дрога във Варна
Безплатни консултации във Варна за хора със сърдечно-съдови забол...
Войната с боклука във Варна започна: Затягат мерките, налагат по-...
Започват ремонти в четири училища във Варна, вижте кои
Един от най-големите конкуренти на варненското пристанище с инвес...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).