Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Продължава XXI Коледен Музикален Фестивал – Варна 2020
Автор: Пламена Николова 08:47 / 26.11.2020Коментари (0)1167
©
XXI Коледен Музикален Фестивал – Варна 2020 започна на 19 ноември със събитие, посветено на 250-годишнината от рождението на Бетовен, в което виртуозният пианист Людмил Ангелов ни поднесе проникновената си интерпретация на Концерт за пиано и окестър № 5 от великия композитор. След мюзикъла "Любовта никога не умира“, фестивалната програма продължава на 30 ноември, 19.00, Основна сцена, не с какво да е, а със световна премиера. Това е "Jazz Cats Symphony", юбилеен авторски проект на Христо Йоцов, перкусионист, композитор, професор, една от големите фигури на съвременната джаз сцена. Освен неговите барабани, в "Jazz Cats Symphony" ще чуем Арнау Гароффе – тенор, саксофон, Любо Цанев – пиано, Димитър Карамфилов – контрабас и Оркестъра на Държавна опера Варна, под диригентството на Маестро Ганчо Ганчев. Проектът се реализира с подкрепата на Министeрството на културата. Да припомним тук, че Христо Йоцов направи във Варна и световната премиера на своя мюзикъл "Сън в лятна нощ“ (2018).  

"Котешкият" проект е много специален за Христо Йоцов, който отдавна съжителства с котки и твърди, че познава и разбира тези невероятни създания. Освен това "Cats" е нарицателно за джазовите музиканти по света; нещо повече - това е и вид ценз за ниво и професионализъм. И така, Христо Йоцов създава "Jazz Cats" през 2016 г., първоначално като клубен проект, вдъхновен от би-боп традицията. Майсторството на четиримата музиканти и високата степен на енергия довеждат до обогатяване и разнообразяване на репертоара, което превръща проекта в концертен и фестивален. През 2017 г. е издаден първият албум "Jazz Cats", с който групата концертира в страната на фестивални и клубни сцени. През март 2018 г. "котките" изнасят с голям успех концерт в Барселона, родния град на Арнау. Следва вторият албум "Jazz Cats 2" с по-фюжън характер. Междувременно проектът се разраства до “Jazz Cats Symphony" през 2020 и световната премиера във Варна, с която големият музикант отбелязва своята 60-годишнина.  

По-нататък Мюзикъл Гала ще радва почитателите на жанра с откъси от мюзикъли на Андрю Лойд Уебър (8 декември, 19.00, Основна сцена). В този своеобразен апотеоз на мюзикъла ще се изявят солистите: Мария Павлова, Жана Костова, Лиляна Кондова, Калина Жекова, Вяра Железова, Белла Петрова, Момчил Караиванов, Борислав Веженов, Свилен Николов, Нейчо Петров, Людмил Петров, Пламен Георгиев, Николай Димитров. В празничния гала концерт, под режисурата на Сребрина Соколова и диригентството на Страцимир Павлов, свой дял ще имат хорът, балетът и оркестърът на Държавна опера Варна.

XXI Коледен музикален фестивал поднася още 3 мюзикълa - премиерните от тази година "Чаплин - Мюзикълът“ от Крис Къртис (11 декември, 19.00, ФКЦ) на Борис Панкин, наричан още "режисьора на хитови мюзикъли“; "Парижката Света Богородица“ от Рикардо Кочанте (21 декември, 19.00, ФКЦ) на Петко Бонев, режисьорът, който също е създал прекрасни мюзикълни постановки на варненска сцена и "Чикаго“ от Джон Кандър, отново на Борис Панкин (29 декември, 19.00, ФКЦ). За качествата на "Чаплин“, "Парижката Света Богородица“ и "Чикаго“ достатъчно добре говори и името на Маестро Страцимир Павлов, завърнал се от САЩ в България, за да израсне като най-добрия диригент на мюзикъли в България.  

"Чаплин“ е нов бродуейски мюзикъл, адаптация по биографията на един от най-великите артисти на всички времена. Варненската опера получи правата за поставянето на мюзикъла с благословията на наследниците на фамилия Чаплин. Зрителите няма да видят поредица от дати и години, а художествени разкази за действителни личности, някои от тях, макар и на преклонна възраст, все още сред нас. “Представяме историята на Чаплин с изключително богато мултимедийно решение, което проследява пътя му от комедиен актьор до велик филмов творец. Работим със сценографа Константин Гарнизов и Ирина Радованова при мултимедията, също с Калоян Божилов, младия български оператор, два пъти носител на "Златна роза“ от Варна, автор на визията на най-добрия български филм с международно признание "Ага“. Всъщност това е спектакъл за силата на човешкия дух – не по време на война, не по време на епидемия, а в това, което всеки ден човек преживява", споделя Борис Панкин.

Задължително е да споменем тук изключително силния състав от певци и танцьори, сред които блестят Мариан Бачев в ролята на Чаплин, Мария Павлова като Ууна Чаплин, Борислав Веженов като брата на Чаплин и Десислава Николова като журналистката, която преследва Чаплин.

"Парижката Света Богородица“, с оркестрация на Данко Йорданов, предлагаме като театрализиран концерт с костюми, със своя драматургия, сценография и хореография. Зрителите ще видят импозантната парижка катедрала без пораженията от последния опустошителен пожар, в цялото й величие, възкресена със средствата на 3D мапинга. А песенните номера, сред които и световни хитове, се изпълняват на оригиналния им език. В ролята на Квазимодо се превъплъщава Велин Михайлов, а в ролята на Есмералда – Лилия Илиева.

"Чикаго“ с великолепната хореография на Анастасия Неделчева и невероятните изпълнения на Мариан Бачев, Лилия Илиева, Десислава Николова, Борислав Веженов и целия екип е едно динамично, драматично и красиво представление, което буквално зашемява зрителите на всички сцени, където е играно досега.  

Операта, разбира се, е основен приоритет и затова Коледният фестивал поднася три от най-добрите постановки на Държавна опера Варна – премиерните от това лято "Бал с маски“ (27 ноември, 19.00, Основна сцена), диригент Григор Паликаров и "Макбет“ от Джузепе Верди, диригент Стефан Бояджиев (4 декември, 19.00, Основна сцена), както и "Норма“ от Винценцо Белини, диригент Сунай Муратов (10 декември, 19.00, Основна сцена).  

Шедьовърът на Верди "Бал с маски“, с впечатляващата трактовка на прочутия испански режисьор и сценограф Игнаси Кристиа, събра овациите на Опера в Летния театър. Този творец от световната сцена бе впечатлен от силната оперна традиция във Варна и възможността за кариерно израстване на оперните певци - нещо, което според него Барселона няма. Много плодотворна се оказа колаборацията между режисьора и диригента, в която диригентът се стреми да възстанови от партитурата музикалното мислене на Верди, а режисьорът се възползва максимално от либретото на Сома. И в този тандем между музика и драма се пресичат театралната и музикалната гледна точка по възможно най-добрия начин. Резултатът, ще се убедят сами зрителите, е един органичен и крайно въздействащ прочит. На сцената ще аплодираме оперната дива Цветелина Василева – Амелия, Валерий Георгиев – Рикардо, Венцеслав Анастасов – Ренато, Ирина Жекова – Оскар и др.  

"Макбет“ от Джузепе Верди е последната постановка на незабравимия главен режисьор на оперния театър във Варна Кузман Попов, който в края на октомври пое по вечния си път. Невероятно проникновен творец, свързал целия си артистичен път с Варненската опера, той пресътвори на нашата сцена почти всички заглавия от световната оперна съкровищница. Авторският му натюрел триумфира в постановките от последните години, в които като режисьор и сценограф той създаде вълнуващи образци на оперното творчество. В тях изрази най-пълноценно себе си, като обогати принципите на класическата режисура с усета си за съвременност и така придаде нов блясък на операта.

Всичко това важи с пълна сила за "Макбет“, чиято бравурна премиера от това лято дълбоко докосна сърцата на меломаните, както и за "Норма“ от Винценцо Белини, отличена на Фестивала на оперното и балетно изкуство в Стара Загора (2017). С главните герои в "Макбет“ сега ще ни срещнат Венцеслав Анастасов  - Макбет, оперната прима Габриела Георгиева - Лейди Макбет, Деян Вачков - Банко и Иван Момиров – Макдъф. В главните персонажи от "Норма“ ще се превъплътят: Елена Росси от Италия – Норма, Валерий Георгиев - Полионе, Даниела Дякова- Адалджиза, Гео Чобанов - Оровезо.

Обичаният от всички традиционен Коледен концерт, сега с първокласните солисти Ирина Жекова (сопран), Мария Павлова (сопран), Иван Момиров (тенор) и Иво Йорданов (баритон), ще има 3 издания (17 декември, 22 декември, 23 декември, 19.00, Основна сцена). На диригентския подиум ще застане младият български диригент Димитър Косев. Той получава музикалното си образование в Prayner Konservatorium – Виена, със специалност дирижиране и пиано при проф. Максимилиан Ченчич и проф. Щефан Мьолер, като асистира и на проф. Йозеф Щолц в класа по оперно майсторство. През 2014 г. на 21 години завършва Консерваторията с пълно отличие. Работи с Passion Artists и Vienna Traditional Classic Orchestra, дебютира в България (2013), дирижира новогодишния концерт на Русенската филхармония (2015) и коледния концерт на Софийската филхармония (2018). Работи в Старозагорската и Русенската опера, за чийто главен диригент е избран през лятото на 2020 г. След първата награда за модерна музика на Vienna Young Pianiasts (2006) и за изпълнение на Едвард Григ (2007), Димитър Косев печели още конкурси и отличия, сред които наградата на JCI "Най-изявените млади личности на България“, златна значка "Русе“ и "Златно перо“на Радио Classic FM и Галерия "Макта“ (2019).








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
АЕЦ "Козлодуй" заведе дело шамар
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Мигрантски натиск към България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (417) 14%
Добре, но можеше и по-добре (392) 13%
Не се справи (573) 19%
Пълна трагедия (1608) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: