Проект ще опазва плажа и морето от фасове и пластмасови бутилки

Автор: Пламена Николова
Коментари (2)
11:47 / 22.06.2018
4405
Опазване на плажа и морето от опасни отпадъци, които го замърсяват, предвижда проект "Чисто море, чисти брегове". Той бе представен днес  в Община Варна, предаде репортер на Varna24.bg.

Проектът има за цел да информира гражданите, подрастващите и туристите за дългогодишните проблеми, които създаваме на околната среда чрез нерегламентираното изхвърляне на отпадъци.

Днес стана ясно, че един фас от цигара в пясъка на плажа се разгражда за три години, а хвърлен в морето, той престоява 15 години.  Чашките от кафе пък изобщо не се разграждат, споделиха авторите на проекта. Най-големият замърсител обаче се оказали пластмасовите бутилки от минерална вода. Експертите коментираха още, че водата, която разточително хабим сутрин, докато си мием зъбите, е седмичната дажба на едно африканско семейство. В момента в Атлантичекския океан има пластмасови отпадъци, които са на територия, колкото тази на цяла Франция, стана ясно още на пресконференцията. 

Дамите днес споделиха, че в Германия се плаща на клиентите за всяка върната пластмасова бутилка, което ги стимулира да не я изхвърлят на боклука или в природата. 

Проектът се ръководи от инж. д-р Мая Стефанова - експерт по опазване на околната среда. Тя е част от Сороптимист Интернешънъл, световна организация, обединяваща 95 000 жени в 154 държави. Това е глобална мрежа о жени, изявени в своите професии и посветили усилията си за подобряване статута на жената.

Повече за проекта ще научите от д-р Стефанова във видеото!

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (2)
Още новини от Новини от Варна:
Защо бул. "Княз Борис I" във Варна е княз и кой е втория?
Варна ще улесни миряните за Великденската нощ
Варна отново на челна позиция по брой разрешителни за строеж на н...
Уникална къща във Варна, построена през 1894 г., е сред най-отлич...
Проект за 14 милиона лева напредва във Варна. Скоро би трябвало д...
Отчетоха проекта за ремонт на филиала на театъра във Варна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).