Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Проекти за над 686 млн. лв. ще превърнат Варна в град на растежа през следващите 7 години
Автор: Екип Varna24.bg 17:17 / 29.07.2013Коментари (34)9120
© Varna24.bg
Община Варна разчита да привлече публично финансиране за над 686 млн. лв. през периода 2014 - 2020 г. Това сочи бюджетната рамка на Интегрирания план за градско възстановяване и развитие, който беше одобрен от общинския съвет на 17 юли.

"Изведените приоритети за развитие на града адресират съществуващите проблеми като вътрешноградски диспаритети в развитието, нужда от подобряване на инфраструктурата и засилване на контакта на града с морето. Приоритетите са насочени и към развитие на туристическия и културния потенциал на града, логистичната осигуреност и стимулиране на връзките между академичната общности бизнеса", коментира доц. д -р Стелиян Димитров, ръководител на проектантския екип на консорциум "Интегриран план за Варна 2020".

Стратегическите цели на ИПГВР са:

- Варна - притегателно място за живот, образование и туризъм: утвърждаването на града като привлекателно място за живот, международна културна и туристическа дестинация

- Варна - град на растежа, срещаш науката и бизнеса: постигане на устойчив икономически растеж, базиран на симбиозата между местните власти, науката и бизнеса

- Варна - град с грижа към всеки свой жител: преодоляване на вътрешноградските диспаритети в социално-икономическото развитие и обществено обслужване.

За осигуряване на необходимия финансов ресурс от 686,5 млн. лв. за реализацията на проектите през следващите седем години община Варна ще разчита на еврофондовете (49%), републиканския бюджет (7%), общинския бюджет (9%) , 14% от финансирането ще е от други инвестиционни фондове, а 21% се предвижда да е участието на частни инвеститори.

Зоната за въздействие с преобладаващ социален характер е с общ бюджет 79,5 млн. лв.

Тя е разделена на две подзони - район "Младост" и район "Владислав Варненчик". Специфичните цели на ИПГВР в тази зона са насочени преди всичко към преодоляване на териториалния дисбаланс в развитието и качеството на предоставяните социални и обществени услуги в двата най-големи варненски жилищни района.

Първата група проекти визира интервенции в градската среда, включващи благоустрояване на междублоковите пространства, изграждане и рехабилитация на улична мрежа, площадки за спорт и игри, кътове за отдих, реконструкция на растителната и поливните системи, изграждане на паркове и в двата района.

Втората група проекти визират спортната инфраструктура и включват реконструкция на стадиона в район "Вл. Варненчик" и изграждане на спортна зала и закрит басейн, изграждане на нов закрит басейн в район "Младост" и доизграждане и оборудване на спортно-развлекателен комплекс "Младост".

В социалната инфраструктура проектите са насочени към изграждане на социални жилища за хора в неравностойно положение, защитени жилища за хора с увреждания, центрове за социална рехабилитация и интеграция на деца и възрастни и др.

В сферата на образователната инфраструктура проектите са насочени предимно към разширение и рехабилитация на детски градини и ясли и общински училища.

В здравната инфраструктура акцент е поставен върху внедряване на мерки за енергийна ефективност и закупуване на апаратура за ДКЦ 3.

Осмата група проекти са свързани с развитието на културната инфраструктура в зоната и предвиждат реконструкция, ремонт и оборудване на читалищата "П. Р. Славейков 1928" и "Цар Борис ІІІ" и изграждане на многофункционална обществена сграда с театър, киносалон, изложбена зала, музей и библиотека.

В зоната с публични функции са предвидени инвестиции за 320 млн. лв.

Тя е с най-голям териториален обхват и е разделена на шест подзони - две обхващат Приморски парк, две - район "Одесос" и две в район "Аспарухово".

Първата група проекти са свързани с подобряване на качеството на градската среда. Един от големите проекти е основен ремонт на уличната мрежа чрез обособяване зони за отдих, подмяна на улично осветление, обновление на ландшафта по пешеходната зона на улицата, велоалеи и др.

Втората група проекти са свързани с изграждане на 10 паркинга (открити и закрити) на ключови места в зоната.

Третата група проекти са свързани с развитие на спортната инфраструктура. Предвижда се реконструкция и разширение на Двореца на културата и спорта и превръщането му в мултифункционален център, изграждане на открити спортни игрища в район "Аспарухово" и закрит басейн за водолазно обучение в район "Одесос".

Четвъртата група проекти са свързани с мерки за стимулиране на икономическото развитие в зоната и включват изграждане на високотехнологичен парк, създаване на иновационен център в рамките на Медицинския университет - Варна, и доизграждане на центъра за технологичен трансфер.

Сред приоритетите са 12 проекта в сферата на социалната инфраструктура.

Основен приоритет в зоната са проектите, свързани с развитието на културната инфраструктура. Сред големите проекти са реконструкцията на Летния театър и филиалът на ТМПЦ - Варна, изграждането на нова градска библиотека с РЗП 4000 кв.м. на терен на община Варна (служебния паркинг), изграждането и оборудването на експозиционната сграда на Етнографски музей, изграждане на нова мултифункционална зала за опера театър и култура на територията до пристанището (до 5-о кейово място) и др.

Към зоната с потенциал да икономическо развитие ще се привлекат 53 млн. лв.

Зоната включва Западната промимишлена зона, зона "Метро", предвидения терен за интермодален терминал и новите предвидени терени с производствени функции съгласно ОУП, отстоящи западно от ЗПЗ, с изключение на зоните за обитаване на с. Тополи. Сред приоритетните проекти са тези за подобряване и изграждане на техническа инфраструктура за целите на инвестиционните проекти, сертифицирани по Закона за насърчаване на инвестициите, изграждане на фотоволтаична централа за добив на енергия за нуждите на бизнеса, изграждане на пречиствателна станция в ЗПЗ и създаване на център за трансфер на екоиновации и подпомагане на предприемачи.

С 234 млн. лв. ще се развиват проекти за насърчаване на устойчивата градска мобилност и интегриран градски транспорт

Проектите са разпределени в седем групи. Първата група проекти са насочени към рехабилитация, изграждане и разширение на улични артерии, свързани с оптимизацията на масовия обществен транспорт. Предвижда се изготвяне на прединвестиционно проучване на втори мост към район "Аспарухово", реконструкция на ключови кръстовища, изграждане на съоръжения за шумова защита в най-натоварените участъци на основните градски булеварди.

Група проекти са свързани с подобряване на системата за управление на градския транспорт и трафика и включват изграждане на голяма интерактивна карта на града в ЦДП за по-добра визуализация на работата на светофарните уредби и развитие на системата за видеотрафик преброяване.

Източник: в."Строителство градът"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на desko
премахни филтъра

Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: