Проф. Чирков за Varna24.bg: Варна е най-красивият град в България, но улиците и тротоарите са катастрофални

Автор: Пламена Николова
Коментари (8)
12:44 / 20.07.2018
23781
Варна е най-красивият град в България, жалко че е с толкова разбити улици и тротоари. Това сподели за Varna24.bg проф. д-р Александър Чирков, бащата на модерната сърдечна хирургия и кардиология, който и това лято дава консултации в морската столица. 

За съжаление професорът все още не е намерил финансиране, за да сбъдне мечтата си да изгради най-модерната кардио клиника в Европа, която трябваше да бъде построена във Варна. 

"Чувствам се добре във Варна, харесва ми, това е най-хубавият голям град на България и ми е най-близко до сърцето. Като съм свободен поне час обикалям. Всичко ми харесва тук. Така е структуриран града, че има доста стари сгради от бароков стил, които аз харесвам и прилича на град, който в повечето западни страни съм виждал, а аз живея в Германия повече от 50 години и имам добра база за сравнение.

Има възможност обаче за още по-добро развитие. Улиците и тротоарите са в катастрофална ситуация. Дойдоха германци, колеги, и правиха снимки на старите къщи, но не смееха да вървят спокойно, защото се страхуваха да не се спънат. Има доста дупки.

Кметът полага много усилия да направи Варна да изглежда най-добре, иначе природата е дала много на града. За мен Варна е един от най-красивите градове и на Балканите. Няма средства, явно кметът няма откъде да ги вземе, не му се помага истински.

Варненци са приятни хора, разбирам се добре с тях. Бях водещ кандидат за Варна във Великото народно събрание. Затова се кандидатирах, защото ми харесва градът.

Новата клиника щях да я направя бързо, проектът е платен. В Германия са изготвени инженерните и архитектурните проекти, но средствата ги няма. Не финансират такива неща, повече молове, супермаркети и ресторанти финансират, вместо да се направи нещо, което да служи на населението. Искам да направя една клиника, която да е най-добрата в Европа, комисарят на здравеопазването в Белгия каза, че такова нещо не е виждал, ако стане.

Боря се още малко, тъй като много години минаха. България още не е в културно-цивилизовано отношение развита като общество и започвам да не вярвам, че това неформирано общество, може да осигури тези средства.

Аз мога да намеря средства отвън, тъй както направих болницата в Пловдив, помогнах за кардиохирургията в "Св. Марина", за спешната клиника едни американски фондове помогнаха, направих нова клиниката в Пловдив и направих старчески дом в Самоков за възрастни хора.

Исках да дам пример на много хора, които имат пари, да направят такава стъпка, с която да осигурят на по-бедните и слабите възможности да стигнат до постиженията на истинската качествена медицина. Но чакам сега някаква фондация да ме подкрепи.", каза проф. Чирков. 

Нужните средства за изграждането на Черноморската кардио клиника са 44 млн.лв. Досега проф. Чирков е имал три договорки с трима различни инвеститора, но се оказали несериозни.

"Не съм се обръщал към български бизнесмени, те се интересуват от изграждането на структури, които да им носят пари.", допълни професорът. 

Запитан дали слуша повече сърцето си, вместо разума, той отговори, че според него сърцето не може да взема решение, то изпълнява това, което казва мозъкът.

"Това, което искам да кажа на хората е да положат усилия да не са агресивни, да не завиждат, да нямат желание за отмъщение. Ние сме християни. Нека сме отстъпчиви.

Бих препоръчал и на нашите политици, които стигат до вербален оргазъм в парламента, да положат усилия за изграждането на структури, които ще бъдат в полза и на най-слабия човек в този живот.", допълни Александър Чирков. 

Какво още каза професорът- вижте във видеото!

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (8)

Още по темата (27):
27.11.2020 Проф. Чирков приживе: В живота ми има две жени и никога не съм им
изневерявал
26.11.2020 Здравният министър във Варна: Имената на хора като проф. Чирков се изписват със златни букви на небето!
26.11.2020 България се сбогува с проф. Александър Чирков, поклонението е във Варна
25.11.2020 Във Варна ще бъде поклонението пред иконата в родната кардиология
проф.Чирков
25.11.2020 Ученик на проф. Чирков: Беше титан, помагаше и финансово на пациентите си
24.11.2020 Премиерът изразява съболезнования по повод кончината на проф. Александър
Чирков
Още новини от Новини от Варна:
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид
Варненци остават на тъмно, вижте кога
Мръсните води от автомивка във Варна се отичат в морето?
Този кораб във Варна е записан със златни букви в българската ист...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).