Проф. Евгени Станимиров: Симбиозата на онлайн и офлайн обучение е бъдещето на образованието

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
09:40 / 06.11.2020
2590
Бивши и настоящи студенти от
Икономически университет:
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Бъдещето на образованието е на симбиоза между онлайн и офлайн обучение. А все повече хора ще се превръщат от дигитални ползватели в дигитални създатели. Това заяви в интервю за Дарик проф. д-р Евгени Станимиров, ректор на Икономически университет – Варна. 

Доц. Кунчев поиска затягане на мерките срещу Ковид-19. Ще има ли нов локдаун?

Покрай пандемията образователната система се дигитализира много по-бързо. Заложеното за 3-4 години беше направено за 3-4 месеца, изтъкна проф. Станимиров.

Той даде пример с ръководения от него университет, който тази година чества вековен юбилей. Три дни след обявяване на извънредното положение през март в ИУ-Варна е имало подробно разписани инструкции за преподаватели и студенти за обучение чрез отдалечен достъп през електронни платформи.  На петия ден е имало увеличен капацитет в облачна среда на двете интернет платформи на университета. Няколко дни по-късно ВУЗ-ът регистрира над 7000 виртуални сесии.

Малко след това Икономически университет – Варна става първият, който отвори библиотеката си с над 6200 виртуални ресурси. "Дадохме един добър пример за това, че институциите не трябва да се чувстват самодостатъчни, а трябва да се опитваме в такива условия да добавяме стойност за обществото като цяло", коментира ректорът.

Според проф. Станимиров студентите не са доволни от тази ситуация, защото те са за обучение офлайн. Съдържанието, което е комуникирано с младите хора офлайн, не може по механичен път да се предаде онлайн. Дори при изцяло синхронна комуникация, опитът на един преподавател да владее аудиторията е съвсем различен в офлайн режим, обясни той.

Все повече средства ще бъдат отделяни за дигитализация. Тя обаче не може да се случи чрез механично увеличаване на часовете по информатика. Пътят е всяка една дисциплина, независимо от нейния характер, да има повече дигитални инструменти и елементи, е мнението на ректора на Икономическия университет.

Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Варна:
Пътуването с автобус у нас - удобно само за хора с ръст под 170 с...
Хотелиер на морето: За Великден пакетите са дву- и тридневни, стр...
Изненада за варненци и гостите на града
Вижте какъв огромен хотел скоро ще бъде готов във Варна. Точно до...
Прекрасна новина за всички варненци!
Ето какво време ни очаква днес във Варна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).