Прокурор Чавдаров: В контейнерите на пристанище Варна няма вреден товар за здравето на хората!

Автор: Пламена Николова
Коментари (3)
12:41 / 10.02.2020
3006
Проби установиха, че в контейнерите с италиански боклук на пристанище Варна-Запад няма вреден товар за здравето на хората. Това съобщи на брифинг днес апелативният прокурор на Варна Владимир Чавдаров, предаде репортер на Varna24.bg.

На брифинга присъстваха още директорът на Териториалната митническа дирекция "Северна морска“ Соня Трифонова и заместник-директорът на ОД на МВР Андрей Ангелов.

"Постъпили са две заявки за реекспорт на контейнери. Едната е за 54 контейнера от превозвача "CМA CGM България ЕАД" и още за 20 контейнера от превозвача "Мерск".  Това, което е важно, е че тези 54 контейнера са огледани по реда на НПК, взети са лабораторни проби за изготвяне на съдебна експертиза, която да покаже какъв точно е товарът и по предварителни данни, няма вреден товар за здравето на хората. За останалите 20 контейнера се вземат проби и се извършва лабораторно изследване. Ако даде време корабът да акостира в акваторията на пристанището, тези контейнери ще бъдат извозени утре. 

На друго варненско пристанище е акостирал кораб, натоварен също с вакуумирани бали от Италия. Извършена е била незабавна проверка. Установено е, че корабът доставя тъй нареченото гориво RDF, предназначено за изгаряне в завод в Северна България. Уведомени са митницата и гранична полиция и РИОСВ. При условие, че се установи разминаване в заявените позиции като съдържание, ще бъдем уведомени. На този етап няма данин за разминаване, това гориво към този момент не е обект на разследване от досъдебното производство. Горивото е предназначено за инсталация в гр. Златна Панега, която е лицензирана", каза прокурор Чавдаров. 

Както е известно, 28 от общо 127 контейнера бяха натоварени и транспортирани за Италия с разрешение на Районната прокуратура във Варна, която ръководи досъдебното производство по случая с контейнерите с получател регистрираното в София дружество Блацион“ ООД. След изтичане на режима за временно съхранение до 90 дни в тях бяха открити смесени, а не декларираните пред митницата пластмасови и каучукови отпадъци.

Досъдебното производство се води по член 353г, ал. 1 от Наказателния кодекс, като престъплението по този текст ангажира наказателната отговорност на всеки, който в нарушение на установения ред пренася отпадъци през границата на страната.

127 контейнера от Италия са пристигнали на пристанище Варна-запад от 9 октомври до 25 ноември миналата година. Разследването на вноса и предназначението им достигна и до проверка на площадката на фирма "Траш юнивърс“ ЕООД в град Гълъбово, след като се оказа, че италианският боклук е предназначен за горене в пещите на ТЕЦ-а на "Брикел“ ЕАД.

Очаква се и останалите 25 контейнера с италиански боклук да бъдат върнат обратно в Салерно, заяви апелативният прокурор пред журналисти.

Повече вижте във видеото!

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (3)

Още по темата (22):
19.01.2021 Проверяват нови контейнери с боклук от Италия на пристанище "Варна-Запад"
29.05.2020 Петиция за забрана вноса на отпадъци тръгва от Варна към екоминистерството
28.05.2020 Спецакция на ДАНС заради незаконния внос на отпадъци от Италия
27.03.2020 20 от контейнерите с отпадъци на пристанище Варна-запад отпътуваха обратно към Италия
27.02.2020 Горенето на отпадъци – акцент на Конференция по демокрация 2020 във Варна
19.02.2020 Откриха контейнер с йонизиращо лъчение на Пристанище Варна – Запад
Още новини от Новини от Варна:
Съдия Славов пред варненски ученици: Образованието дава допълните...
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).