Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Прокурорите от Варна приключиха своите срещи с ученици 
Автор: Екип Varna24.bg 12:06 / 24.02.2023Коментари (0)759
©
През месец февруари прокурори от Окръжна прокуратура – Варна приключиха Етап 2 от образователната програма "Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, реализирана съвместно от Висш съдебен съвет и Министерство на образованието и науката. Това съобщиха от пресценъра на съда за Varna24.bg.

Заместник-окръжен прокурор Нина Величкова, прокурор Росица Тонева и прокурор Радослав Лазаров – говорител на Окръжна прокуратура – Варна, се срещнаха с ученици на различни възрасти от петте варненски училища-партньори в тазгодишното издание на програмата. Те запознаха младежите с темите: Наказателно правосъдие – що е то "престъпление“ и "наказание“, "съучастие“ и "наказателно отговорни лица“; Наркотиците - лесният начин да загубиш свободата си; Разпознаване на лица и предмети като способ на доказване на престъпления; Вещи лица и съдебна експертиза. Ролята на съдебния заседател. Разговаряха по поставени от самите тях въпроси и заедно анализираха изводите от своеобразните дискусии, които се получиха в хода на срещите.

За учениците това бяха вторите срещи с магистрати и те проявиха още по-силен интерес към заниманията на прокурорите, към конкретни техни дела, към позицията им по общественозначими теми. Притеснението им от лекциите в Етап 1 беше преодоляно и децата бяха по-смели в заявяването на своите възгледи.

По традиция учебния час не стигна и обещанията за нови срещи бяха задължителни, в едно от училищата дори беше направена уговорка за допълнителна лекция, извън планираните, която прокурор Нина Величкова да изнесе. Младежите от всички учебни заведения вече очакват с нетърпение следващите лекции от Етап 3 на образователната програма "Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, които ще бъдат изнесени от прокурори от Районна прокуратура – Варна. През тази учебна година Апелативна прокуратура – Варна, Окръжна прокуратура – Варна и Районна прокуратура – Варна обединиха усилията си за обогатяване познанията на учениците относно статута, структурата и функциите на съдебната власт в Република България. Образователната програма се провежда в три етапа, като във всеки от тях подрастващите се срещат с прокурори от трите структури.

Чрез тази организация на учебния процес се цели да бъде постигнато по-високо ниво на правна грамотност и култура в младите хора, което е една от основните идеи на програмата на ВСС. На учениците се представя разбираемо правосъдие, което е отворено към обществото. У тях се възпитава чувство на отговорност и обществена активност, като се следва един от основните аспекти в противодействието на престъпността, а именно превенцията и създаването на условия да не се допускат престъпления.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Масови протести срещу цените на горивата
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: