Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Протест против мними кредити в швейцарски франкове във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 15:15 / 30.01.2015Коментари (0)1438
Готви се протест в центъра на Варна заради проблеми с кредитите в швейцарски франкове в банките у нас. Протестът ще се състои в неделя от 12:30 ч. Ето как се е стигнало да този проблем, според организаторите на протеста:

До преди 2011г., Пощенска банка отпускаха кредити, които те определяха като франкови, а в същност не са. В договорите е записано, че на клиентите се отпуска кредит във швейцарски франкове, но в същност кредита е в лева или евро, в зависимост от конкретният договор. Как работи схемата - кредита се отпуска срещу ипотека, която се остойностява във франкове. Клиента обаче е поискал лева или евро. За това в договора е записано че отпуснатите уж франкове, се превалутират служебно в заключена сметка на клиента и на него му се дава валутата която е поискал. Така клиентите на банката, които в повечето случаи са обикновенни работещи хора, без юридически или финансови познания, разбират че има нещо гнило, едва когато са усвоили кредита и започнат да го изплащат.

След като Швейцария реши да премахне въведения през 2011 г. фиксиран курс на франка към еврото, швейцарският франк отново е в полет. Към момента, имайки в предвид и лихвите, този полет увеличава стойността на кредитите (предимно ипотечни, разбирай жилищни) теглени във франкове с около 400%. Теглиш 100 хил. лв. за апартамент, връщаш 400 хил. лв., готино нали? Цифрите са близо до истината, но приблизителни тъй като различните банки са отпускали кредити при различни лихвени стойности. За да не бъда голословен ето и конкретен пример от Пощенска банка, по ипотечен кредит №HL41***/08.08.2008г.: получени 140 130 лв., сума за изплащане 521 809.20 лв. по курс на БНБ от днес. Оказва се банките са знаели че франка е в историческо най-ниското си ниво и им е било изгодно. До тук всичко си е чиста измама.

В разрез с Чл. 2. (1) от закона за кредитните институции, частен СЪДЕБЕН СПОР заведен срещу банка в България, относно прехвърляне на валутният риск върху потребителите, не се увенчава с успех, което е в разрез с действащото законодателство. По темата има пълно мълчание от страна на Правителството, а ситуацията става все по-критична...

Има разбира се и коректни банки, които наистина са изплащали франкове. По тези коректни договори правителствата по света предприемат различни мерки, тъй като дори и легални, те също стават непосилни за изплащане.
Това накара Румънското и Хърватското правителства да фиксират курса на франка към местната валута, съответно за по три и дванайсе месеца.


Полският премиер Ева Копач нареди да бъде започнато разследване на местни банки, предлагащи ипотечни кредити във швейцарски франк. Какъв ще е изхода на разследването и предприетите след него действия, предстои да видим.
Все повече обаче, се обръща взор към вече приложеното Унгарско решение. А то е толкова просто - всички франкови кредити се обърнаха в местната валута (форинт), по курса в деня на усвояването на кредита. Загреб и Варшава вече са проявили интерес към решението на унгарските власти от края на миналата година.


А какъв е резултата от него? Потребителите получават един нормален кредит, който да им е по силите и да могат да изплащат. Физическите лица няма да фалират и си запазват собствеността. Банката също е на печалба, тъй като кредита не е безлихвен, само превалутиран, като по този начин печалбата ѝ се ограничава до пазарната, без да ѝ се позволява да прехвърля валутен риск на потребителите.
Къде сме ние?
Никъде. За сега. Поне никъде измежду решенията.


Ние, пострадалите от измамата, се нуждаем от Вашата подкрепа като медия, ако не друго поне да бъдем чути. Заповядайте на протеста на 01.02.2015г. пред централният клон на Пощенска банка във Варна на адрес Княз Борис Първи №3, както и на пресконференцията на 03.02.2015г. в София.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Хороскоп за деня
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
Изграждане на Национална детска болница в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: