Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Противогрипните лекарства във Варна привършват
Автор: Екип Varna24.bg 11:24 / 16.12.2011Коментари (0)2659
© Varna24.bg
Противогрипните препарати, които здравното министерство миналата година предостави на регионалните здравни инспекции за безплатно лечение на пациентите, са на изчерпване и по отношение на количествата, и по отношение на датата им на годност. Разбира се, все още има налични количества от лекарствата в клиниките по пулмология и по инфекции.

"Следващата седмица очакваме тазгодишната пратка на медикаменти от здравното министерство, но на този етап не може да се каже за какви количества става въпрос", коментира шефът на дирекцията по заразни заболявания в РЗИ - Варна, д-р Светла Станева. Тя допълни, че инспекторите вече имат създадена организация за разпределение на илачите. Обичайно част от тях ще отидат по болниците, в това число и спешно отделение. Друга част ще бъде разпределена между джипитата в града, а определено количество ще остане на съхранение в инспекцията.

Държавните противогрипни препарати ще се предоставят безплатно на пациентите, които имат грипна симптоматика, но само след консултация с лекар. В зависимост от състоянието на болния ще се преценява дали той може да проведе лечението в домашни условия, или е по-добре да остане в болница под лекарско наблюдение.

За момента заболеваемостта в града е ниска. От грип страдат основно малките деца. Само през миналата седмица седем от тях бяха настанени в инфекциозната клиника. Специалистите посочиха, че във всеки един от случаите е имало някакъв тип усложнение, заради което се е наложила хоспитализация - най-често белодробно или неврологично.

Появят ли се симптомите, веднага при лекаря

Появяват ли се симптоми на грип, веднага потърсете консултация с лекар. Няма никакъв смисъл да отлагате прегледа, защото специалните противовирусни лекарства действат само в началните стадии на заболяването и го повлияват с променлив успех, коментират здравните инспектори.

Лекарствата са два вида. Едните - тамифлу и реленца, атакуват вирусните N-антигени и пречат на разпространението на заразата. Те действат срещу грипни вируси тип А и B. Другите - амантадин и ремантадин, блокират йонния канал и пречат на "събличането" на вируса. Действат само срещу тип А. И двете групи лекарства се приемат по схема, като лечението се определя от специалист. Много е важно да се запомни, че терапията е ефективна само ако започне най-късно до 48 часа от началото на симптомите.

Грипът всъщност е тежката артилерия на въздушно-капковите инфекции и острите респираторни заболявания. Протича с тежък общ токсикоинфекциозен синдром, висока температура и болки в ставите и мускулите, което буквално ни приковава към леглото. Тази картина е толкова характерна и задължителна, че някои лекари се шегуват "можеш ли да станеш от леглото, не е грип". Разбира се, при едни пациенти заразата минава по-леко, при други - доста по-тежко. Но какъвто и късмет да извадите, задължително ще ви болят ставите, мускулите на очите, вратът и поясната област. И още нещо важно - разболеете ли се, както и да се чувствате, в никакъв случай не проявявайте "геройството" да отидете на училище или работа. Това е не само безотговорно към вас, но и към околните, които до два-три дни също ще бъдат приковани към кревата.

Източник: в. Народно дело




Още по темата: общо новини по темата: 14895
28.03.2024 »
28.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
22.03.2024 »
предишна страница [ 1/2483 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: