Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Проведоха социологическо проучване във Варненска община
Автор: Екип Varna24.bg 08:33 / 29.03.2023Коментари (0)931
©
Социологическо проучване, което да идентифицира евентуални проблеми, които гражданите и бизнеса срещат при досега с държавни институции, бе проведено в община Белослав, Варненска област, научи Varna24.bg.

То бе по Процедура: Повишаване на гражданското участие в процесите на формулиране, изпълнение и мониторинг на политики и законодателство, по проект "Повишаване ролята и отговорностите на гражданите в демократичното развитие на местно ниво в Община Белослав, с изпълнител фондация "Николаевка“.

Проектът е с продължителност 14 месеца от 14 юли 2022 г. до 14 септември 2023 г. Той е насочен към повишаване активността  на гражданите при определяне на обществените нужди и начините на тяхното задоволяване на местно и регионално ниво за постигане на отговорно и открито управление. Това изисква гражданите да имат възможността да участват в работата на местните и държавни органи и институции и да влияят при вземането на решения, изработването и изпълнението на политики, стратегически документи, закони и други нормативни актове, за да се постига максимална съгласуваност и консенсус между тях и държавата по различни теми от обществения дневен ред.

Гражданското участие е сред основните права и характеристики на демократичното общество. С изпълнението на проекта фондация "Николаевка“ и община Белослав си поставят отговорната задача  да  изпълни със съдържание различните възможности и форми на включване на гражданите, да представят моментна снимка на състоянието в каква среда се проявява гражданското участие и повлиява ли реално на управленските решения, стана ясно на кръглата маса, провела се вчера.

Чрез изпълнението на проектните дейности ще се стимулира диалога и участието на гражданите като демократично управление и подобряване на местните политиките, включващи форми за гражданско участие, мерки за развитие.

Планираните дейности са пряко необходими за постигане на целите и ще спомогнат за справяне с идентифицираните нужди и проблеми на целевите групи, включени в проекта, а именно липсата на увереност и реални знания за участие в граждански форми в изпълнение на политики за местно развитие. Повишаване на информираността и участие в информационни срещи и събития на граждани, бизнес, неправителствени организации и общинска администрация.

В резултат се очаква: повишаване взаимодействието между администрацията, гражданите и бизнеса, нарастване активността на гражданите при формулирането, изпълнението и мониторинга на политики и законодателство, включително чрез отправяне на препоръки за подобряване процесите по предоставяне на услуги, по-добра регулаторна среда, борба с корупцията, предотвратяване на конфликта на интереси и злоупотреба със служебно положение, спазване на етичните норми от държавните служители, подобряване на социално-икономическата среда в резултат на по-открито и отговорно управление.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Зърнената сделка
Парламентарни избори 2024
Задържаха журналиста Димитър Стоянов
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: