Проверяват търговците на риба, те вдигат цените преди Никулден

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:30 / 04.12.2016
1310
Търговци масово нарушават правилата за съхранение и продажба на прясна и замразена риба по пазари и тържища. Това показаха проверките на инспектори на три държавни агенции в дните преди Никулден. Ден преди празника на рибари и банкери, когато варненци започнаха да пазаруват повече риба за празничната трапеза, търговците вдигнаха цената. 

Първо това стана с паламуда, който тази година зарадва рибарите и клиентите им, като мнозина предпочетоха да го сложат за празничната гощавка на масата, вместо традиционния шаран. Търговците на Рибната борса на Централния кооперативен пазар във Варна, които коментираха преди месец, че ще работят без ценови промени, изненадващо се отметнаха от думата си и вдигнаха цените на паламуда с левче и преди празника той вече се продава по 9 лв. за килограм. 

Според някои търговци, ден преди Никулден и на самия празник, той ще поскъпне още и ще стигне 10 лева. Живият шаран е заковал на 6 лв./кг. и ще запази тази си цена, а толстолобът е 3 лв. Главите му са подходящи за приготвянето на рибена чорба и се изкупуват като топъл хляб по 2 лв. бройката.

Чернокопът, който рибарите продължават да вадят с тонове всеки ден, и който бе на твърда цена от 6 лева за килограм, вече се предлага по 7 лв. Непродадената през деня риба на борсата се разпродава надвечер на 5 лв., но това се случва рядко и е въпрос на късмет, коментират продавачките. 

Според тях цената на чернокопа също ще се вдигне, защото времето се влошава и все по-малко рибарски лодки излизат в морето. Засега доставките са от риболовните корабчета, но техния улов в по-голямата си част се изнася в чужбина на много по-изгодна за рибарите цена. В момента търговците предлагат лихмус и сафрид по 7 лева, каята е 5 лв. за килограм, цацата е 2,50 лв.


Източник: Агенция "Монитор"

Виж коментарите (0)

Още по темата (17):
07.12.2016 155 кг риба и рибни продукти са задържани при извършените проверки в търговски обекти в града
07.12.2016 Варненец отпразнува имен ден след 90 процента изгаряне
06.12.2016 Тъжен празник: Никулден в изпепеленото рибарско селище на "Златни пясъци"
06.12.2016 Военноморските сили почерпиха варненци с рибена чорба за Никулден
06.12.2016 Над 9000 души във Варна празнуват имен ден на Никулден
06.12.2016 Наградиха отличниците в кулинарния конкурс за Никулден
Още новини от Новини от Варна:
Варна е на трето място в страната по започнато строителство на но...
Защо бул. "Княз Борис I" във Варна е княз и кой е втория?
Варна ще улесни миряните за Великденската нощ
Варна отново на челна позиция по брой разрешителни за строеж на н...
Уникална къща във Варна, построена през 1894 г., е сред най-отлич...
Проект за 14 милиона лева напредва във Варна. Скоро би трябвало д...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).