Птичият грип погуби 12 лебеда във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:10 / 30.01.2017
961
12 лебеда са починали от птичи грип във Варна. Това съобщи в сутрешния блок на тв "Черно море" д-р Даниел Денев, началник на отдел "Здравеопазване на животните" в Областната дирекция по безопасност на храните(ОДБХ).

Случаят с огнището на птичи грип е от 5 януари. На 18 януари е регистрирано второ в района на Девня. Намерената там умряла птица е прелетна белочела гъска. Оттогава досега не сме имали други случаи на заразата, каза още д-р Денев. Той бе категоричен, че на този етап няма никаква пряка опасност за хората. Неговият апел е, ако варненци видят умряла птица да не е пипат, а да сигнализират веднага в ОДБХ. Ако все пак се е стигнало до контакт, човек може да стане механичен преносител на заразата.

Това може да бъде пагубно, ако гледа у дома декоративни птици като канарчета, папагали, гълъби и други. Профилактичните мерки включват добра лична хигиена и измиване на ръцете и лицето със сапун и топла вода.

Специални мерки са взети и в птицевъдните стопанства на територията на областта. Забранено е отглеждането на пернати в задните дворове на открито, те трябва да са задължително на закрито, както и фуража, с който се хранят. При консумацията на птиче месо, то трябва да се обработва задължително термично при температура над 70 градуса.

Случаите със заразени гларуси, гълъби и врабчета във Варна са изключително редки. Птичият грип се пренася най-вече от дивите прелетни и мигриращи птици.

Щамът на високопатогенната инфлуенца, който върлува в България, е H5N8. Той не е опасен за хората, но може да нанесе огромни икономически загуби в стопанствата и дворовете. Причината е, че при констатиране на огнище всички птици се умъртвяват.

Заради заразата временно е забранен ловът на територията на 4 общини, граничещи с водни зони. Това са Варна, Аксаково, Девня и Белослав. Забраната може да бъде вдигната само от Агенцията по безопасност на храните и Министерството на земеделието на храните.

В България досега са констатирани 75 огнища на птичи грип в 13 области, основно в Южна България. Това са основно Старозагорско и Пловдивско. Във Варненско епизоотичната обстановка към момента е спокойна, обобщи д-р Денев.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Отчетоха проекта за ремонт на филиала на театъра във Варна
Възпитаник на ТУ-Варна от Австралия посети вуза 35 години по-късн...
Студенти от МУ-Варна се представиха на важен международен форум
Внимание! "Синята зона" не работи в празничните дни във Варна, но...
Варна се обогати с нова икона
Тротинетки се движат опасно по пътното платно във Варна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).