Първа трансплантация на стволови клетки на дете във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (8)
15:53 / 13.03.2017
36266
Днес се осъществи първата трансплантация на хематопоетични стволови клетки на дете в УМБАЛ "Св. Марина" - Варна.

Трансплантацията беше проведена в Трансплантационния център на Клиниката по детска хематология и онкология от екип, включващ медицински специалисти от клиниката и болницата с участието на проф. Игор Резник от Центъра по трансплантации в болница Хадаса - Йерусалим.

През последните години трансплантацията на костен мозък и периферни стволови клетки се използва като рутинен метод за лечение на редица хематологични и онкохематологични заболявания при възрастни и деца, а при солидни детски тумори се употребява все по-широко като неконвенционален терапевтичен избор. Подобно при възрастни, трансплантациите на стволови клетки при деца са два вида - автоложни и алогенни. В първия случай стволовите клетки се получават от самия пациент, а във втория - от костния мозък или кръвта на здрав фамилен или нефамилен донор. Изборът на трансплантационен режим зависи от възрастта на детето и вида на основното заболяване.

Първата трансплантация в Клиниката по детска хематология и онкология в УМБАЛ "Св. Марина" - Варна е автоложна и е проведена при 6-годишно момиче с невробластом (злокачествен коремeн тумор). Детето вече е изписано от болницата и е в стабилно клинично състояние.

Досега стволовоклетъчната трансплантация на български педиатрични пациенти се осъществяваше само в едно столично медицинско заведение и често се налагаше пренасочване към чуждестранни онкологични центрове. С разкриването на детския трансплантационен център в УМБАЛ "Св. Марина" - Варна този терапевтичен подход се превръща в реална и рутинна практика за хематологично и онкологично болните деца в България, нуждаещи се от тази високоспециализирана и скъпа процедура.


Виж коментарите (8)
Още новини от Новини от Варна:
Варна е на трето място в страната по започнато строителство на но...
Защо бул. "Княз Борис I" във Варна е княз и кой е втория?
Варна ще улесни миряните за Великденската нощ
Варна отново на челна позиция по брой разрешителни за строеж на н...
Уникална къща във Варна, построена през 1894 г., е сред най-отлич...
Проект за 14 милиона лева напредва във Варна. Скоро би трябвало д...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).