Първите щандове с мартеници грейнаха във Варна, вижте как варират цените

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
16:37 / 12.02.2018
6166
Пролетно настроение в мрачния февруарски ден създадоха първите щандове с мартеници, които грейнаха около Севастопол във Варна. Усмивка по лицата на варненци предизвикват веселите образи, накичили щандовете, които от днес предлагат богато разнообразие от символа на пролетта, здравето и радостта, видя репортер на Varna24.bg

За всеки вкус и джоб има по нещичко. Цените варират от левче до над 20 лева за по-големите авторски произведения. По щандовете могат да се видят най-разнообразни гривни от конци и маниста, детелини с пожелания, мартеници със зодии, големи кукли от кратуни, а за децата се предлагат любими филмови герои, гарнирани с червени и бели конци. 

Баба Марта, заема важно място в годишния календарен цикъл на българите, защото с нея се отбелязва прехода от зима към лято.

Това е началото на новата аграрна и скотовъдна година и е в пряка връзка с някои представи в нашия народ за изтичащата зима, за появата на новото слънце, за настъпването на пролетта и съответно на лятото.

Първият ден от месец март се свързва с редица профилактични и предпазни мерки, които са свързани отново с представата за прорастването, за здравето, за цикличното обновяване на природата, а също така с необходимостта от магическо символизиране на всички тези процеси.


Виж коментарите (0)

Още по темата (2):
01.03.2018 Над 5 хиляди мартеници продадени в подкрепа на деца в неравностойно положение от Варна
01.03.2018 Честита Баба Марта!
Още новини от Новини от Варна:
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид
Варненци остават на тъмно, вижте кога


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).