Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Пускат в действие ултрамодерна апаратура в Онкоболницата до края на годината
Автор: Екип Varna24.bg 11:17 / 23.10.2015Коментари (0)614
© Varna24.bg
Нова модерна апаратура на европейско ниво ще заработи до края на годината с отделението по лъчение на "СБАЛОЗ Д-р Марко А. Марков", предаде репортер на Varna24.bg. 

Уникалният мултимудален линеен ускорител, компютърен томограф и дозиметрична апаратура са осигурени по проекта "Подкрепа за реконструкция и оборудване на общински лечебни заведения в градските агломерации". Той се осъществява с финасовата подкрепа на Оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013 г, съфинансирана от ЕС. 

Проектът е на обща стойност 3 884 254 лв., като 1 298 800 лв. осигурява Община Варна.

С новата модерна апаратура ще може да се осъществи качествено медицинско болнично обслужване и равни възможности за достъп до лечение на около 12 000 онкоболни от Варна годишно.

На този етап здравната каса поема всички консумативи и материали, нужни за лъчетерапията с новия ускорител. За в бъдеще обаче е вероятно някои от тях да отпаднат, тъй като подобен род техника вече не е рядкост в страната и касата няма да успее да осигури всички лимити, каза днес управителят на здравното заведение доц. д-р Георги Кобаков.

Колежката му проф. Маринова, лъчетерапевт в здравното заведние, уточни, че за процедурите по лъчелечение в Европа се плаща между 12 000 и 15 000 евро и окачестви нашите лъчепътеки като крайно недобре финансирани. 

В началото, докато персоналът бъде обучен и получи бързи рутинни умения, новата апаратура ще обслужва около 40 пациента месечно. След това се очаква броят им да нарасне двойно, казаха още от здравното заведение. Средният престой на един пациент е около 25 дни. 

Очаква се тепърва Онкоболницата да получи от Агенцията по ядрено регулиране лиценз за работа с новата техника.Освен това се предвижда новият Общински съвет на Варна да гласува прехвърлянето на собствеността на здравното заведение. 

Апаратурата е изключително сложна и прецизна. С нея ще се правят облъчвания до милиметър около мястото на дадено онкозаболяване или тумор, което означава, че тя ще щади останалите органи и тъкани, коментираха медиците. 

Стана ясно, че само за няколко години има регистрирани 35 000 новозаболели пациенти с онкологични проблеми в страната. Около 60% от тях се нуждаят от лъчелечение.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Закупуване на самолети F-16
49-ото Народно събрание
Парламентарни избори 2024
Евроизбори 2024
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: