Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
РИМ-Варна: Подкрепяме протеста срещу пренебрежението на държавата към културата!
Автор: Пламена Николова 14:14 / 15.02.2022Коментари (1)1404
©
Протестното писмо на специалистите от музеите, галериите и библиотеките в Република България във връзка с приетия на  първо четене държавен бюджет за 2022 г., изпратиха от РИМ-Варна до Varna24.bg. 

Специалистите от музеите, галериите и библиотеките заявяват своята воля за протест срещу несправедливото разпределение на средствата за финансиране и подпомагане  дейността на културните институции в България.

Увеличението на средствата  за националните и регионалните музеи и галерии спрямо миналата година е с 5%, а това за регионалните библиотеки е с 9.2%.

Още по време на служебното правителство от браншовата организация на музейните специалисти са договорили с 50 на сто увеличение на стандарта за издръжка на галериите и музеите. В подписания Браншови трудов договор е заложено увеличение на минималната работна заплата и увеличение на процента за прослужено време. Клаузите в този договор, влязъл в сила от началото на тази година няма да бъдат изпълнени. Затова и работещите в културните институции протестират с искане средствата за издръжка да бъдат увеличени с 50 на сто.

"Ние, от Регионален исторически музей-Варна, заставаме зад нашите колеги от цяла България и ги подкрепяме в този символичен протест! Всеки един от нас заявява своя протест срещу пренебрежението на Държавата към културата и историческото наследство на нашия народ!

Въпреки несправедливото отношение и пренебрежение към културните институции в България, протестираме символично и оставаме на своите работни места в полза на нашите съграждани! 

Ние всички имаме принос и роля в опазването и съхраняването на колективната ни памет и култура!

Екипът на РИМ-Варна".

Ето и писмото, споделено с медията ни:

НФ "Култура" към КТ "Подкрепа" организира протестни действия от 14 февруари 2022 г. под наслов: "За повече пари в бюджета за музеи, галерии и библиотеки!“

Ние, специалистите в музеите, художествените галерии и библиотеките, остро протестираме срещу малкия размер на средствата, предвидени за тяхното развитие в проекта за държавен бюджет за 2022 година!

Увеличението на парите за националните и регионалните музеи и галериите спрямо миналата година е с 5%, а това за регионалните библиотеки е с 9.2%!

Силно сме възмутени от тези цифри! Те не говорят, а крещят за пренебрежително отношение на властта към културата, духа, традициите и историческото наследство на нашия народ. А това означава – и към неговото достойнство, честолюбие и национално самочувствие.

Организираме масови протестни действия във всички музеи, галерии и библиотеки в страната. Подготвяме подписки за подкрепа на исканията ни. Ще протестираме мирно, но и настойчиво – с лозунги и плакати. В дните на протеста ще ни намерите във всички музеи, галерии и библиотеки в страната. Ще отворим още по-широко вратите им за всички, за които българската култура, българската свяст все още значат нещо!

Ще ни познаете по отличителните протестни лентички на реверите. Настояваме за увеличение на бюджета на националните и регионалните музеи, галериите и библиотеките, което да даде най после заслуженомузеи, галериите и библиотеките, което да даде най после заслужено признание на заетите в сектора!

Нашите искания са:

1. Да бъде увеличен с 50% Единният разходен стандарт за субсидирана бройка на държавните музеи, художествените галерии, Центъра за подводна археология, Културния център "Двореца“ и Българската национална филмотека, Регионалните музеи, библиотеки и галерии.

2. Да бъде въведен Единен разходен стандарт за издръжка (преминаване към делегиран бюджет) на останалите 50 музея, които все още са финансирани като местни дейности.

3. Да бъдат определени средства за въвеждане на допълващ стандарт за управляваните открити площи от музеи, библиотеки и галерии.

4. Да бъдат изготвени нормативни актове, с които да бъдат осигурени културните институти /извън единния разходен стандарт за издръжка/, допълнително средства за обезщетение при пенсиониране и за работно облекло, както е в системата на образованието.

5. Да бъде въведен допълнителен стандарт за дейност, свързана с попълване на музейните и библиотечни фондове, обновяване на постоянни и временни експозиции, изложби, дигитализация на движими културни ценности и библиотечни единици, представяни онлайн, издаване на каталози, публикации, известия, рекламни материали и др.

Обръщаме се към депутатите, министрите и политиците, към цялата българска общественост: Подкрепете ни! Нашите искания са справедливи, защото те целят запазването на българската култура.

Заявяваме че, ако исканията ни не бъдат чути, ще предприемем ефективни стачни общонационални действия.

НФ "Култура"

КТ "Подкрепа"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 16.02.2022 г.
0
 
 
Логични искания. Въпросът е защо 12 години си мълчахте и правехте чупки в кръста пред мутрите, които тогава безчинстваха в страната? За сътрудничеството на ваши колеги с иманярската и олигархическа мафия могат да се напишат книги. За тоновете находки, които прашасват в мазетата ви и никога няма да видят бял свят или да бъдат описани в научни публикации...също!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бюджет 2024
Парламентарни избори 2024
Строежът на АМ "Хемус"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: