РЗИ-Варна изследва морската вода за ешерихия коли и ентерококи

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (11)
08:48 / 18.05.2020
4416
Проби за ешерихия коли и ентерококи в морската вода в зоните за къпане ще вземат днес и утре експерти на Регионалната здравна инспекция (РЗИ)-Варна. По нивата на тези два микробиологични показатели се преценява дали водата за къпане е "добро“, "задоволително“ или "лошо“ състояние. Това каза за радио Варна д-р Елена Генева, заместник-директор на Регионалната здравна инспекция (РЗИ)-Варна. Това пробонабиране, в общо 23 зони, започва на фона на голямото и продължаващо замърсяване с битово-фекални води в канала море-езеро и Варненския залив.

Пробонабирането практически е част от традиционното тестване на качеството на водата за къпане, преди началото на летния сезон.

Днес ще бъдат взети проби от морската вода край плаж "Панорама“ в курорта Златни пясъци до Аспаруховския плаж включително. Утре пробонабирането ще продължи на юг до плажа на Бяла, докъдето стига обхвата на дейност на РЗИ-Варна. Резултатите ще са готови в средата на тази седмица. Ако има превишаване на нормите на показателите, оповестяваме забрана за къпане в съответната зона, до изчистването на тези води или до преустановяването на проблема, допълни д-р Генева. Едновременно с това проверките се учестяват от една на три пъти в месеца. По същия начин се процедира и при получаване на сигнал за замърсяване на води в близост до район за къпане.

Виж коментарите (11)
Още новини от Новини от Варна:
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид
Варненци остават на тъмно, вижте кога
Мръсните води от автомивка във Варна се отичат в морето?
Този кораб във Варна е записан със златни букви в българската ист...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).