Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Радиобалет и изложба при Парк-паметника на българо-съветската дружба във Варна
Автор: Пламена Николова 13:33 / 04.10.2022Коментари (0)1622
Артистът Стефан А. Щерев и немският арт колектив ЛИГНА отново отправят творческо предизвикателство, свързано с т.нар. НЕпаметници (или нонументи) у нас – след наградения с ИКАР Нонумент 1.0 на връх Бузлуджа, този път те канят публиката пред Парк-паметника на българо-съветската дружба във Варна, където на 15 октомври премиерно ще поставят радиобалета Нонумент 2.0*. 

Във втория проект от трилогията "Нонумент“, който артистите представят, отново е водеща темата за паметниците, изгубили значението си във времето, превърнали се от места за памет и почит в такива за преклонение пред идеологически митове и удобни исторически разкази. Така наречените НЕпаметници (нонументи) са идеологически заредени, заобиколени както от омраза и носталгия, нагласи за ревизионизъм и унищожение, така и от желанието за опазване, консервация и преосмисляне на тяхната функция в настоящето. Moже ли една театрална намеса (представление) да демитологизира един НЕпаметник (нонумент)? Може ли да направи съвременна интерпретация от него, така че да променим наложените схващания за миналото, да изживеем едно и също емоционално и критично усещане за настоящето и да осигурим осмислено бъдеще без лъжи? 

Символът на бетонираното приятелство провокира артистите да се разровят в архивите, да се срещнат с очевидци, да прочетат множество материали и статии и да представят премиерно пред варненска публика своята последна работа на 15 октомври 2022 в пространството пред паметника. Достъпът до интерактивния пърформанс е свободен, а желаещите да се включат в него е необходимо да носят със себе си смартфон устройства и слушалки.

Паралелно с архивните данни и културни препратки, събрани като основа за драматургията, ще бъде представена и изложба, която дава контекст ини подготвя за самото представление-радиобалет. Съпътстващата изложба “Големият паметник на малкото минало", представена от куратора Ралица Герасимова, ще покаже културните измерения на паметника, както е видян от съвременни артисти през последните 30 години. Тя е комбинация от архивно историческо изследване проведено от Маргарита Доровска и проект Космодрум, както и от съвременни артистични интерпретации на паметника. Експозицията отваря врати на 8 октомври от 18:30 ч. в поп-ъп пространство на ул. Софроний Врачански 24, в квартал Таляна, Варна. 

За реализацията на пърформанса Нонумент 2.0 в България пристига немският театрален колектив LIGNA, които работят върху създаването на радиобалета заедно с артиста Стефан  А. Щерев и композитора Емилиян Гацов. Това ще бъде техният пореден съвместен проект. 

Нонумент 2.0 е радиобалет под формата на пиеса за слушане. Водени от специално записан аудио-файл, който всеки зрител слуша самостоятелно със слушалки, участниците преживяват архитектурата, стават свидетели на сцени от историята на (НЕ)паметника и получават покана  да се включат в изпълнение на обичайни, ежедневни жестове или мащабни групови хореографии.

От 2002 г. немската компания LIGNA - Оле Фрам, Михаел Хюнерс и Торстен Микелсен разработва така наречените "временни ситуации“ и въвежда понятието “радиобалет", които провокират публиката да действа като колектив, създаващ привидно спонтанни ситуации в предимно публични пространства като ЖП гари или търговски центрове. LIGNA работи много активно с българските артисти Стефан А. Щерев и Емилиян Гацов, благодарение на които тази специфична театрална естетика е пренесена и в българската сценична практика. Досега съвместно те са работили по радиобалетите “Тайно радио" в софийския България Мол, “Опиянение и гняв - изследвания върху авторитарния характер", открил театралния сезон в Кюнстелрхаус Музонтурм, Франкфурт през 2017 и представен на повече от десет международни фестивала, както и Нонумент-перформативен подход към Бузлуджа" през 2019 г., получил националната награда ИКАР в категория “Съвременен танц и пърформанс" през 2020 година.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Политическо противоборство в САЩ
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (417) 14%
Добре, но можеше и по-добре (392) 13%
Не се справи (573) 19%
Пълна трагедия (1608) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: