Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Радост и енергия ще изпълнят дните на Националния фолклорен фестивал "Фолклорен изгрев"
Автор: Пламена Николова 16:46 / 13.04.2022Коментари (0)1350
©
Радост и енергия ще изпълнят Grand Mall в дните на Националния фолклорен фестивал "Фолклорен изгрев“ на Лазаровден и Цветница. Целта на организаторите - продуцентска компания "Сънрайз Маринов“, фолклорна телевизия "Сънрайз Мюзик“ и Grand Mall - е да развихрят творческата енергия на фолклорните групи и солисти и да повдигнат духа на зрителите в това първо след пандемията голямо събитие. Фестивалът се провежда под патронажа на Христо Христов - кмет на район "Младост“  на Община Варна, страстен почитател и поддръжник на фолклора.

18-ото издание на фестивала е десето поред, реализирано в партньорство с най-големия търговски център на Варна. Този своеобразен юбилей зарежда с ентусиазъм участниците, за които Grand  Mall се превърна през годините в любимо място за споделяне на любовта към фолклора. За посетителите на мола пък срещите с нагиздените в прекрасни народни носии млади хора винаги носят неповторимото усещане за празник.

Фестивалът "Фолклорен изгрев“ е състезание за изпълнители от различни възрасти. На сцената ще излязат деца от 3 до 7 години, ученици от малките класове, средните училища. Таланта си ще покажат възпитаници на школи и читалища, частни студиа, детски комплекси, както и на професионални училища по фолклор и музика, студенти и самодейци от народни читалища и ентусиасти от пенсионерски клубове.

Танцьорите и музикантите ще се състезават в категории за вокално, инструментално и танцово изкуство. Отделно се оценяват солистите и групите. Ансамблите са разделени в 6 основни направления: вокални изпълнители, инструменталисти, стилизиран фолклор, стари градски песни и шлагери, танцово изкуство и фолклорни ансамбли.

Откриването ще бъде на 15 април с изпълнение на Представителния ансамбъл на Средното училище по хуманитарни науки и изкуства "Константин Преславски“ във Варна. Веднага след това започва конкурсната програма с първи участници от ОУ “Антон Страшимиров" - Варна.

“Фолклорен изгрев“ продължава в събота, 16 април, Лазаровден, с надпревара на деца изпълнители и танцьори.

В неделния ден, навръх Цветница, на сцената излизат големите - над 19-години, които продължават традициите на българския фолклор.На финала публиката ще види обичая Лазаруване, представен от групата за автентичен фолклор "Деленки“ от Айдемир, Силистренско. Поздрав за зрителите преди обявяването на наградите ще поднесат гост изпълнителите Свилен Тодорински от България, Мишел от Беларус и Пьотр Петкович от Молдова. Състезателите ще бъдат оценявани от жури, водено от акад. Милчо Василев - художествен ръководител на Фолклорен ансамбъл към Академията за музикално и танцово изкуство (АМТИИ) – Пловдив. В журито са още проф. д-р Тодор Киров – преподавател в катедра "Музикален фолклор“ в АМТИИ-Пловдив, маестра Ваня Монева – диригент на хор "Ваня Монева“ и преподавател в НМУ “Панчо Владигеров", маестро Димитър Христов – диригент на Оркестъра за народна музика на Националното радио и преподавател в НМУ “Панчо Владигеров", д-р Данислав Кехайов - народен певец и директор на Обединена общинска школа по изкуствата в Несебър. В журито са също странджанската народна певица и организатор на фолклорни фестивали в страната Златка Ставрева и Юлиян Станев - главен художествен ръководител на ансамбъл “Варна".

Младите певци, музиканти и танцьори се състезават за медали, плакети, грамоти и много специални награди. Кметът на район "Младост“ във Варна Христо Христов е осигурил и три парични награди - за фолклорна група, за индивидуален изпълнител и за изпълнение на песен от македонската фолклорна област. Съорганизаторите от Grand Mall също са подготвили парична награда.Не пропускайте най-пъстрия и емоционален фолклорен празник в Североизточна България, който дава начало на пролетта!

Повече информация за Национален музикален фестивал "Фолклорен изгрев“ търсете във Фейсбук: https://web.facebook.com/NMF.Folkloren.izgrev/








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи в България
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Крипто
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: