Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Разруха цари в централната част на Морската градина
Автор: Екип Varna24.bg 12:47 / 16.04.2010Коментари (4)2059
© Varna24.bg
Разруха цари в централната част на Морската градина. Част от крайбрежната пътека между Природо-научния музей и стълбата за северния плаж отдавна е опасна за пешеходци. В окаяно състояние от години е подпорната стена, градена преди повече от четиридесет години от дялан камък. Откакто е построена, тя не е ремонтирана. Изпотрошени са пейките в каменните ниши, откъдето е най-романтичната гледка към морето. Цялата пътека пък е зарината със смет. Боклуците не са почиствани от много месеци, а може би и години. Има изпадали камъни от стената, които са се изтърколили по стръмния склон към крайбрежната алея. Срутищата по него не спират през цялата година. Въпреки растителността неукрепеният склон вече застрашава някои заведения на алеята. Някои от собствениците им са взели предпазни мерки, като са изградили малки стени, но никой не може да прогнозира какво може да се случи след проливен дъжд през лятото. От срутищата е унищожена и част от растителността по склона. На две места пътеката вече е трудно проходима заради свличания на земна маса. От цялостен ремонт се нуждае и настилката от каменни плочи по пътеката. Ако не се вземат спешни мерки за укрепването на склона, до година-две ще пропадне и подпорната каменна стена. От подмяна се нуждае и предпазната метална ограда. На няколко места тя е поддала от постоянните свличания на почвата. За направата и монтирането на нова ще са необходими десетки хиляди левове, защото много трудно ще стане укрепването и бетонирането на металните колове. Заради мръсотията и опасността в момента по крайбрежната пътека минават много малко хора. А потрошените пейки през лятото са нещо като бивак за клошари. Преди няколко десетилетия тази част на Морската градина бе сред най-посещаваните заради панорамата към морето и уютните каменни ниши.

Възстановяването на стената ще отнеме месеци, категорични са експерти. В някои от участъците тя трябва да бъде напълно съборена. В случая в по-голяма степен става въпрос за реставрация, отколкото до ремонт. В подобни случаи майсторите описват всеки от дяланите камъни. Лошото е, че част от тях липсват и трябва да се издялат от същия материал. Стената е строена преди повече от тридесет години от опитни майстори. Проблем ще е и намирането на плочи за настилката на пътеката. В някои участъци ще се наложи и изграждането на дренажи за отвеждането на подпочвените води. Ако това не стане, до година-две централната част на Морската градина ще стане с около два метра по-тясна, защото пътеката ще се срине към крайбрежната алея. Само преди десетилетие пред предпазната метална ограда имаше тясна пътечка, по която можеше да се върви. От ремонт се нуждае и стълбата към рибарския плаж. За нея също ще са необходими значителни средства.

Източник: в. "Народно дело"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на LuXoR
премахни филтъра

Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Лято 2024
Евроизбори 2024
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: