Ремонтът на центъра върна забравения стил на стара Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
12:13 / 21.10.2014
4090
Смяната на настилката в центъра на Варна е един от най-обсъжданите проекти в града просто, защото се изпълнява пред очите на всички. Коментарите за него невинаги са положителни, но трябва да признаем, че покрай конкретната работа се случват и неочаквано хубави неща. Пример за подобно положително събитие е възвръщането на оригиналния вид на една от най-старите сгради във Варна. Именно тя поставя началото на централния бул. "Княз Борис І" и е построена през 1883 г.

За по-младите варненци е позната като един от ресторантите от веригата "Хепи". В разговор между по-стари варненци обаче мястото се обяснява по-лесно с името на друго заведение - "Златното пиле". Именно там се правеше най-вкусното пиле на грил в годините на социализма, чак до 1992-ра, когато сградата е реституирана.

Сградата, построена от собственика й Яни Пуриоти, от самото си създаване е била предназначена както за жилище, така и за питейно заведение. Заедно с това обаче тя се превръща и своеобразен интелектуален център - от 1895 до 1916 г. вторият етаж се ползва от Варненската библиотека, а частта откъм ул. "Драгоман" до 1925 г. е била книжарницата на сем. Блъскови.

На мястото обаче се ляла и доста бира. От 1902 г. партерният етаж е познат като бирария-тунел "България". От 1930 г. в нея е поместена една от сладкарниците от веригата "Пчела" на Стоян Алексиев. През 1904 г. той открива бозаджийница и халваджийница на пл. "Мусала", после участва във войните и след тях фалира. Тегли кредити и с упорит труд започва отново от нулата. Замогва се. Наема партера на сградата на Яни Пуриоти, където открива сладкарница, в която предлага дванадесет вида халва и превъзходна боза. Създава верига от заведения "Пчела", едното от които е до пристанището, второто - на мястото на хотел "Черно море", третото на бул. "Сливница" до Морската градина и четвъртото на бул. "Съборни" 24, където е била къщата и работилницата му.

Сградата дълго време беше буквално скрита зад дървена тераса, която пречеше да се забележи донякъде скромната й, но стилна архитектура. Кой и как е позволил това истинско живо свидетелство за живота във Варна през различни епохи да бъда похабено, за да се увеличи броят на масите, вече май няма чак такова значение. Хубавото е, че тази историческа сграда пак придоби оригиналния си стил, който със сигурност трябва да бъде опазен.

Източник: в. "Народно дело"


Виж коментарите (1)

Още по темата (97):
10.09.2015 Ремонтът на ларгото започва в края на месеца
09.06.2015 Слагат "Черната роза" в градската градинка
09.06.2015 Варна посреща туристи с капани по ларгото
29.05.2015 Започна премахването на дървета в лошо състояние в центъра
26.05.2015 7 пъти пренареждат паветата на новата настилка над тунела на ул. "Шипка"
18.05.2015 Общината с отговор за анекса за удължаване на договора за ремонта на
центъра
Още новини от Новини от Варна:
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).