Реновират сградата на някогашната Софийска банка във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:09 / 07.12.2017
2776
Една от емблематичните за Варна сгради, която от години тъне в разруха, е на път да върне блясъка си. За реставрирането на някогашната Софийска банка е издадено разрешение за строеж с днешна дата, разкри пред Дарик главният архитект на Варна Виктор Бузев.

Сградата на някогашната Софийска банка е построена е през 1922 г. Проектирана от известния варненски архитект Дабко Дабков, а уникалната скулптурна украса на покрива й е дело на един от най-изявените български скулптури - Кирил Шиваров. Сградата е част от емблематичния силует по ул."Преслав", който е бил лице на града ни още в края на XIX и началото на XX век.

В момента собственик на имота на ул."Преслав" 24 е юридическо лице, а в последния месец двама различни инвеститори са заявили желание да реставрират сградата и да върнат блясъка й, разкри арх Бузев.

"Много се надявам спешно да се захванат с работа, поне сградата да бъде "облечена" със скеле и да бъде предпазена скулптурата на покрива", коментира главният архитект на Варна.

Тази година са били възстановени 12 стари сгради в различни части на Варна. В момента се работи по реставрирането на други 8 сгради с историческо значение за града, отчете Арх. Бузев. Той изрази задоволство от обновяването на Морското казино. Според него това е най-емблематичната сграда в Морската градина.


Виж коментарите (0)

Още по темата (19):
16.06.2021 Преизграждат фасадата на "Къщата с папагалите"! Арх. Бузев: Ще следя за изпълнението на проекта до последния детайл!
29.04.2021 Огромна кооперация "изяде" "Къщата с папагалите" във Варна
30.01.2020 Кметът: Вярвам, че скоро ще бъде върнат блясъкът на един от символите на Стара Варна
15.11.2019 Започна ремонт на емблематична сграда във Варна, разпадаща се от години
30.09.2019 Събориха фасадата на "Къщата с папагалите" във Варна
08.08.2019 Уникално: Вписват "Къщата с папагалите" във Варна в модерна нова сграда
Още новини от Новини от Варна:
Съдия Славов пред варненски ученици: Образованието дава допълните...
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).