Рибарите от Варна: Ще вадим сопите, дойде ни до гуша!

Автор: Пламена Николова
Коментари (2)
12:22 / 05.01.2017
3375
С вой на сирени от риболовни кораби и пукот от сигнални ракети започна протестът на рибарите от Варна, които се събраха на рибарското пристанище в "Аспарухово", предаде репортер на Varna24.bg.

Рибарите протестират срещу репресиите от страна на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури спрямо бранша, некомпетентност на отговорни управленски кадри и липса на визия за управление на сектора, обясни Емил Милев от Сдружение "Черноморски изгрев".

След протестите в Бургас и Балчик, варненските рибари, подкрепени от колегите си от Бяла, Каварна и Балчик, се събраха днес с риболовните си кораби в "Аспарухово" и потеглиха към Морска гара. Около 50 плавателни съда се включиха в протеста. До Морска администрация и Община Варна е пуснато уведомително писмо, че заради протеста ще бъде затруднено движението на други кораби.
 
"Искаме да им напомним, че ограничават правото ни на труд и за финансовите загуби, които търпим. Цяла година чакаме на 40 дена риболов и половината сезон го пропиляхме заради това неразбиране. Във Варна хората, които се занимаваме активно с промишлен риболов, сме от екипажите на около 50 кораба, а в страната са около 120 кораба. Риболовът ни е смешен, разберете. Средно на един кораб има по четири човека. И когато чакаш цяла година да работиш и половината време е пропиляно заради лошо управление, сметнете как тези хора изхранват семействата си. 

Въпреки протестите до момента никой не реагира по никакъв начин. Проблемите ни се неглижират. Обясниха ни, че за ръководители от ИАРА, които отправят директни заплахи към нас, ще бъде направен етичен кодекс. Това е смешно и подигравателно", коментира Емил Милев.
 
Той уточни, че това вероятно ще е последният подобен протест, а следващият ще е след предсрочните избори, когато се надяват нещата да се променят.

"Имаме действащо правителство, действащ министър на земеделието и все още разчитаме нещо да се предприеме. Очакваме реакция от тяхна страна, защото за нас всеки ден е загуба. Цяла година чакаме да дойде преходната риба - сафрид, чернокоп, барбун. През другото време просто се препитаваме. Заповедта на министъра ни дава право да ловим в тия зони тая риба. Тълкуването на ИАРА обаче е, че заповедта е грешна и имаме право да риболуваме само карагьоз и есетрови риби. Това не е ли некомпетентност? Есетровата риба е забранена. Пишат актове на колегите. Затова нашите искания са отговорните хора да си понесат последствията. След три срещи ние виждаме, че нищо не се променя. Когато някой некомпетентен се отнася тенденциозно към бранша, затруднява работата ни, той трябва да бъде отстранен. От 15 септември до 15 декември имаме право да ловим преходни пасажни видове риба. Според ИАРА преходни се тълкува като проходни. Според биолозите проходни били карагьоз и есетра и можем да хващаме само тях", допълни Емил Милев.

Той обасни, че когато един риболовен кораб получи акт с него идва и наказателна точка. Според наказателните точки получава ограничение да работи с определени видове риби, след това корабът се спира за месеци. След всеки акт следва съдебно дело, което рибарите печелят в съда. След това загубите били за тях и за данъкоплатците.

Колегата на Емил, Христо Спасов, категорично заяви: "Вече вземаме сопите, до гуша ни дойде! Някой от тези управници да дойде един ден 24 часа само да стои на столчето до мене и да гледа как си вадим хляба, даже ще му пусна и филмчета да си гледа, но да остане едно дененощие с мен в морето, тогава ще го питам!"

Виж коментарите (2)
Още новини от Новини от Варна:
Ето кога пускат фонтаните във Варна
Кметът на Варна кани партии и коалиции. Вижте защо
Зам.-кмет на Варна разреши затлачен от години казус
Няма да повярвате какво открадна жена от Варненско
Великденско яйце радва варненци в Морската градина
Варненски блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).