Родители от Варна: Средствата от кампанията "Дарение вместо цветя" да бъдат разпределени справедливо!

Автор: Пламена Николова
Коментари (32)
11:21 / 15.09.2019
18059
Десетки варненски училища и детски градини подкрепиха кампанията "Дарение вместо цветя", като директори, учители и родители решиха да пренебрегнат традицията в името на добрата кауза.

На много места се проведоха родителски срещи, на които родителите излязоха с решение на 16 септември, когато е и първият учебен ден, да поставят средства в подготвените кутии във всяко училище, като в повечето случаи на учителите ще бъдат поднесени цветя от името на целия клас.

Кампанията, подета от бащата на малката Алекс, обаче предизвика и вълна от негодувание, че средствата, които ще бъдат събрани, ще бъдат насочени само и единствено за лечението на малкото чаровно момиченце. Родители се обърнаха към Varna24.bg със следния коментар:

"Няма родител, който не би се трогнал от желанието на друг родител да помогне на детето си в името на неговото здраве и да не застане съпричастно и толерантно до него в тази битка. В този смисъл напълно разбираме и подкрепяме родителите на малката Алекс в борбата им за по-доброто бъдеще на дъщеричката им.

В тази кампания обаче има елемент на известна дискриминация и несправедливост спрямо други деца, които имат сериозни здравословни проблеми и чиито родители също се нуждаят от подкрепа.

Затова ние настояваме средствата, които ще бъдат събрани в кампанията "Дарение вместо цветя" в първия учебен ден, да бъдат солидарно разпределени поне за няколко дечица в нужда, защото масово училища и детски градини ще се включат в тази кампания и се очаква да бъде събрана една значителна сума. Настояваме освен това да бъде обявена събраната сума.

Тъй като бащата на Алекс обяви, че инспекторатът и училищата застават зад него, проверка установи, че от инспектората не са се разпореждали да бъде задължително провеждана тази кампания, а решението е било взето автономно от всяко училище и детска градина чрез родителските комитети.

Има родители, които смятат, че по този начин проведена кампанията има елемент на принуда, тъй като дарителството е доброволен жест и той не трябва да е за сметка на традициите. За родителите и децата е радост и символ на уважение поднасянето на цвете на учителя. Затова можеше да не се налага взето "по комсомолски" решение, а всеки да прецени дали иска да подари цвете или да дари парите за него в поставените кутии, като разбира се има много хора, които биха купили цвете и задно с това биха дарили средства в желанието си да помогнат на малката Алекс или друго дете в нужда. 

Защото едното не изключва другото. Но на стадния принцип всички прегърнаха каузата, която е добра, но нека бъде спраделвива. И нека не гледаме като предатели хората, които ще купят букет за учителите в първия учебен ден, защото така го чувстват и така го разбират.  Нека бъдем солидарни за доброто във всичките му прояви и форми!"

Виж коментарите (32)

Още по темата (13):
04.11.2020 Бащата на чаровницата Алекс от Варна с трогателен разказ за поредната
битка
02.10.2019 Хора с големи сърца отново трогнаха родителите на малката Алекс от Варна
19.09.2019 Събраха над 100 000 лв. за малката Алекс от Варна в кампанията "Дарение вместо букет"
13.09.2019 Призив от РУО-Варна: Дарете парички вместо цветя за първия учебен ден!
28.08.2019 Училищата във Варна застават зад малката Алекс с призив "Дарение вместо
цветя"
10.07.2019 Благотворителна еко-инициатива помага на малката Алекс от Варна
Още новини от Новини от Варна:
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).