Родители от Варна недоволни от проекта за райониране при приема в първи клас

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (5)
08:43 / 20.02.2018
4709
Родители от Варна са недоволни от начина на райониране при постъпване в първи клас. Според проекта на Системата за електронен прием в общинските училища, някои деца попадат не в най-близкото до дома им, а в по-отдалечени. Такъв е случаят със семейство Колеви, което сигнализира за проблема, съобщава БНТ.

Марияна и Калин Колеви са родители на три деца, едно от тях ще бъде в първи клас тази година. Момчето посещава подготвителна група в най-близкото до дома му училище - "Петко Славейков". Когато родителите решават да го запишат в първи клас, с изненада установяват, че адресът им попада в друго училище доста по-отдалечено.

"Детето ни е прието в предучилищна, училището се намира на пешеходно разстояние. Може би някъде стотина метра от блока. не се пресича никаква улица, а всъщност сме зачислени към училище "Цар Симеон Първи", което се намира може би на три пъти по-голямо разстояние и трябва да се пресича оживената улица "Доктор Пискюлиев", споделя Марияна Колева.

Родителите подават жалба до кмета на Варна и до Министерството на образованието. Провеждат и среща с представител на дирекция "Образование и младежки дейности" в Общината.

Калин Колев коментира: "Доста любезно ни обясниха, че районирането е направено. Промяна да не очакваме. Според общинската администрация нашият блок не би следвало да бъде включен в района на училището, по някакви техни съображения, срещу които ние възразяваме."

От Община Варна заявиха, че в момента тече общественото обсъждане на проектонаредбата за районирането и всички сигнали ще бъдат взети под внимание.


Виж коментарите (5)
Още новини от Новини от Варна:
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).