Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Ромчета залягат над букварите заради шофьорските книжки
Автор: Екип Varna24.bg 11:51 / 29.09.2010Коментари (0)693
© Varna24.bg
Интересът на ромчетата към училищните занятия е нараснал в пъти, заяви специално за "Народно дело" пом.-директорът на СОУ "Любен Каравелов" Румяна Кателиева. Учениците, за които доскоро се смяташе, че трябва да бъдат интегрирани по специални програми, от т.г. сами се стараели да посещават школото и да завършат 8-и клас. Осъзнавали, че това е единственият законен начин да се снабдят с шофьорска книжка. Масово ромските деца изтъквали, че искат да се учат на писмо и четмо, тъй като дипломата им била необходима за явяване на шофьорски изпит. Огромна част от техните родители не притежавали свидетелства за управление на автомобил, но имали възможност да си закупят кола и единствената им възможност оставала в това да обучат синовете и дъщерите си, след което да ги пратят на изпит за правоуправление. А онези, които оставали в училище и след 8-и клас, се справяли блестящо. Половината от ромските тийнейджъри били записани в паралелка, насочена към стопански мениджмънт, а останалите - изобразително изкуство. "Талантливи са ромските и мюсюлманските деца. Няма две мнения по въпроса", подчертаха от кварталното училище.

По думите на Румяна Кателиева в школото не съществували малцинствени паралелки. Просто децата с различен цвят на кожата представлявали 60 на сто от всичките 665 записани. Това пък от своя страна отключило нови изисквания от страна на родителите, които претендирали хлапетата им да делят чинове с български деца. "Прави са. Желаят покрай съучениците си да научат българския език, тъй като вкъщи майките им говорят основно на турски или ромски", заявиха от ръководството на СОУ "Любен Каравелов".

Огромен проблем в аспаруховското училище представлявал и фактът, че майките от малцинствен произход записвали отрочетата си в първи клас броени часове преди да удари първият звънец. "Сещат се на 13 или 14 септември, че децата им вече са навършили 7 години, и хукват с документите. Така се образуват класове, където преобладават деца от малцинствата", разкриха учители. Но иначе никой не се е старал да прави паралелки само от роми или мюсюлмани, заявиха от училището по повод сигнал, че там делят децата по произхода им.

Спретнали си паралелка за петгодишни

Предучилищна паралелка с петгодишни деца е оформена вече в СОУ "Любен Каравелов". В нея се обучават 16 деца, съобщиха от училището. По думите на пом.-директора Румяна Кателиева тази новост е изключително важна за малцинствения контингент, тъй като по този начин ромчетата по-рано ще се откъснат от естествената си среда и ще усвоят българския език. Освен това хлапетата в СОУ "Любен Каравелов" получават два пъти закуска и плодове по спечелени проекти. "Подсигурен е безплатен обяд и за онези, които посещават занималня", заявиха от ръководството.

Разговаряли с тях заради инцидента в Сградостроенето

С учениците от гимназиален клас е разговаряно по повод инцидента, при който каменарски младежи пребиха ученик от техникума по сградостроене. Учениците от среден курс пък всеки ден имат срещи с педагози. Тъй като техните майки масово не работят, често идват в училище и се интересуват от проблемите на синовете и дъщерите си. "Но мислят, че на тях не може да им се случи. Ако трябва обаче да сме откровени, се срещат и деца от български произход, които също са с необуздано поведение", заявиха от СОУ "Любен Каравелов".

Източник: в. "Народно дело"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Бюджет 2024
Парламентарни избори 2024
Строежът на АМ "Хемус"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: