Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Ръководството на ТЕЦ Варна: Обръщаме се към всички, които искат да знаят истината!
Автор: Пламена Николова 16:57 / 08.07.2022Коментари (8)24128
©
От ръководството на "ТЕЦ Варна“ ЕАД, "Пристанище ТЕЦ Езерово“ ЕАД и "СИГДА“ ООД изпратиха декларация до Varna24.bg, която медията ни публикува без редакторска намеса: 

"Ръководството на трите предприятия се обръща към всички, които се интересуват от истината и си позволява да насочи вниманието ви към фактологията за придобиване на ТЕЦ Варна, Пристанище ТЕЦ Езерово, проектите, по които работим, съставна част на бизнес плана на Дружеството.

Предвид особената настървеност на много издания и изказвания на заинтересовани политици и журналисти, занимаващи се с "разследвания“, последното от които е разследването на АКФ от 07.07.2022, в което освен имената, няма почти нито един верен факт, ще се опитаме да отговорим на всички широко дискутирани въпроси:

Как беше закупен ТЕЦ Варна:

През втората половина на 2017 година, след обявяване на тръжната процедура от ЧЕЗ, фирма "СИГДА“ ООД беше силно заинтересована от придобиването на ТЕЦ Варна в едно с Пристанище ТЕЦ Езерово. След проучване на тръжната документация, изготвяне на бизнес планове за развитие на бъдещите предприятия и преговори с потенциални банки–кредитори на покупката, взехме решение да участваме в процедурата за придобиване на ТЕЦ Варна от "ЧЕЗ“ – Чехия. След като бяхме определени като най – добрата предложена на "ЧЕЗ“ оферта, пристъпихме към покупка на предприятието. Сделката беше изцяло финансирана от българска банка и всички плащания са извършени по банков път. След като завърши процедурата, сделката беше проверена от КЗК и разрешена от нея. В края на  месец декември 2017, ръководството на "СИГДА“ООД влезе във владение на ТЕЦ Варна. Фирма "СИГДА“ООД по това време беше собственост на Ивелина Папазова и Станислав Папазов (по 50%).

Какво заварихме?

Неработещ ТЕЦ повече от 5 години, с отнет лиценз и невъзможност за използване на  въглища като гориво. Неработещо повече от 10 години пристанище, затрупано с остатъци от въглища и рекултивиращо се депо за отпадъчна пепелина. Тежко техническо състояние на всички съоръжения и необходимост от спешни ремонтни дейности. Заварихме личен състав от 20 човека. От началото на 2018 година започнахме със свои сили и средства да ремонти едновременно на пристанищен терминал и ТЕЦ, като се насочихме към блок № 4, поради най – доброто техническо състояние от трите блока. Едновременно започнахме ремонт на отводните канали и изработван на цялата необходима документация за допускане на работа(лиценз и сертификати на ТЕЦ Варна и пристанище ТЕЦ Езерово). В края на първата половина на 2018 година, благодарение на специалистите, които привлякохме на работа и тези, които заварихме в ТЕЦ, успяхме да пуснем ТЕЦ в експлоатация с нова горивна система на газ. Всичко това сме го правили единствено и само, за да бъдем в унисон с изискванията на околната среда. Относно Пристанище ТЕЦ Езерово, заварихме продължаващи дела за собственост на кейовата стена. Територията на Пристанище ТЕЦ Езерово беше съсобственост в идеални части на ТЕЦ и ДППИ, въпреки че при приватизацията на ТЕЦ в едно с Пристанището в тръжната процедура е включена и кейовата стена за продажба и е заплатена от купувачите на Пристанище ТЕЦ Езерово – ЧЕЗ.

Ние, като Ръководство, предприехме действия за прекратяване на всички съдебни дела и признахме собствеността на ДППИ, въпреки че е заплатена от ЧЕЗ и собственост на ТЕЦ Варна. Между Пристанище ТЕЦ Езерово и ДППИ фактически няма никакви взаимоотношения, освен договори за услуги, извършвани между двете дружества. Тогава от Министерството на Транспорта взеха решение да издадат лиценз с двама оператори. ТЕЦ Варна за своя сметка отремонтира изцяло кейовата стена, отбивачните съоръжения и извърши подмяна на кабелните трасета и канали, без участието на ДППИ, но с тяхно разрешение. И днес можем да кажем, че ДППИ получава всички корабни и кейови такси без вложение на нито една стотинка. За периода от 05 Септември 2018 г. (датата на издаване на първото удостоверени за експлоатационна годност) до юли 2022 година приходите на държавното предприятие от пристанищни такси и цени на предоставяните морско-технически пристанищни услуги, са близо 4 милиона лева.

Относно т.нар. удълбочване отново декларираме, че на терминала Пристанище ТЕЦ Езерово, нито един куб. см не е драгиран от ДППИ, нито от друго дружество през последните 20 години. Напомняме на всички, които оттук нататък ще цитират подобни неща, че ще си потърсим правата в съда.

Относно сегашното състояние на предприятията:

Въпреки поредицата от кризи – КОВИД 19, войната в Украйна, Пристанището работи с много добро темпо и продължава да инвестира със собствени средства от своите приходи в нови съоръжения, а държавата (ДППИ) продължава да събира такси от кейовата стена.

След месеца май 2021 година ТЕЦ Варна попадна в много тежка криза, поради някои обстоятелства:

Цената на газа – основна горивна компонента на ТЕЦ, се повиши от 26,93 лв до 186 лева по прогнозна цена за месец юли 2022 г. за MWh или близо 7 пъти увеличение. Това доведе до невъзможност за изпълнение на сключените годишни договори и огромни неустойки към нашите клиенти. По необясними причини след изплащане на всички суми за 2021 г. за газ, през текущия месец януари 2022 г. с дължима сума от около 37 млн. лева, беше спряно едностранно подаване на газ от Булгаргаз, което доведе до допълнителни загуби и нови неустойки към нашите клиенти и невъзможност за изплащане на емисиите за 2021 г. Предвид очевидния форсмажор или непреодолимите препятствия и предизвикателства от КОВИД 19, война в Украйна повишаващата се цена на газа, в спешен порядък, повече от 6 месеца преговори, без абсолютно никаква помощ от нито една държавно учреждение, сме предложили разсрочване на дълговете и правим опити за закупуване на природен газ от независим източник и предвиждаме продажба извън страната на ел. енергия. До настоящия момент не получаваме никакво съдействие от нито една държавна институция, напротив, непрекъснато се явяват нови и нови пречки.

Какви са бъдещите планове?

Относно развитието на Пристанище ТЕЦ Езерово, следващ етап е и изграждането на зърнен терминал, за който чакаме вече четири години Генерален план.

На мястото на излезлите от експлоатация блок № 1,2 и 3, предвиждаме и проектираме поставянето на два от най – модерните парогазови турбини с мощност 275 MW всяка, производство на водород. Извършени са конструктивни анализи за състоянието на сградите, основите, покривните структури на мястото, предвидено за изграждане. Одобрен е концептуалният дизайн. Сред приоритетите на "ТЕЦ Варна“ ЕАД е и изграждането на фотоволтаичен парк от 100 MW на мястото на рекултивираното депо за пепелина. Предвижда се изпълнението на проекта да бъде през втората половина на 2022 година и въвеждане в експлоатация през 2023 г.  Сред проектите са  също монтиране на батерии и др. малки производства. 

В заключение, искаме да заявим, че с. Езерово беше дълги години замърсявано от ТЕЦ Варна, който работеше на въглища, разтоварваше въглища в Пристанище ТЕЦ Езерово и складираше пепелини в депото, докато в момента селото е с чист въздух и екологично производство. Както беше казал поетът – "Романтиката е в димящите комини“, сега времената са други, за нас предизвикателствата са големи, бизнесът, с който сме се захванали е много труден и обича спокойствието и тишината.

Напомняме, че в трите предприятия не работят политици, а специалисти, всеки в своята сфера. Не сме политически лица и не ни интересува политиката. Всеки, който се е интересувал от ТЕЦ Варна е бил винаги добре дошъл, за да се запознае на място какво правим. Напомняме, че ТЕЦ Варна, пристанище ТЕЦ Езерово и СИГДА и техните акционери, са многократно проверявани от всички заинтересовани служби в Република България и не са установени никакви нарушения", се посочва в позицията, изпратена от името на Данаил Папазов, изпълнителен директор на ТЕЦ Варна“ ЕАД, "Пристанище ТЕЦ Езерово“ ЕАД

"СИГДА“ООД.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 10.07.2022 г.
0
 
 
Значи корабите с боклуци ще идват от Италия и директно на пристанището на Тец варна от къде директно в пещите ?
Aнонимен
на 10.07.2022 г.
0
 
 
Абе дали някой вярва на това?
Aнонимен
на 10.07.2022 г.
0
 
 
Сигда е регистрирана на децата му - "големите специалисти", нямат нужното образование, нямат и два грама мозък. Нагъл и безскруполен тип е Папазов.
Aнонимен
на 10.07.2022 г.
0
 
 
И Как го възтановяваш тоя тец като го скопяваш със фирмаа Семиз за вторични суровини ли А.
Aнонимен
на 10.07.2022 г.
0
 
 
Е Папазов как така си спазвал изискванията по околна среда като изгори в тец а всичкия боклук от ИТАЛИЯ А.
Aнонимен
на 09.07.2022 г.
0
 
 
Да се чуди човек. Частния ТЕЦ Варна на Доган бил работил за държавата (ДППИ)!
Aнонимен
на 09.07.2022 г.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Детски градини и ясли във Варна
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (417) 14%
Добре, но можеше и по-добре (392) 13%
Не се справи (573) 19%
Пълна трагедия (1608) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: