Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Руски дипломат представи във Варна книга, посветена на Граф Игнатиев
Автор: Екип Varna24.bg 13:35 / 15.07.2016Коментари (0)1837
©
Дипломатът и почетен гражданин на Варна Анатолий Викторович Щелкунов представи снощи в зала "Пленарна" на Община Варна новата си книга, посветена на живота и делото на Граф Игнатиев. Издател на "Дипломат России" е Фондация "Устойчиво развитие за България".

Специални гости на варненската премиера на книгата бяха Станка Шопова - председател на Фондация "Устойчиво развитие за България", генералният консул на Руската федерация във Варна Сергей Лукянчук, зам.-кметът на Община Варна Коста Базитов, отец Василий Шаган, председателят на Славянската академия на изкуствата Елка Няколова, к.д.п. Васил Дачев, председателя на Варненския съюз на писателите Ванилин Гаврилов, много политици, журналисти, общественици, представители на Съюза на съотечествениците, на Съюза на ветераните, на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и др.
Денят на представянето на книгата "Дипломат России" бе избран специално - в него се навършват 108 години от смъртта на Граф Игнатиев.

"Дипломацията е изкуството на възможното. Това е талант. А талантът на Граф Игнатиев е в силата на неговата нравственост", сподели в представянето авторът. Той разказа интересни моменти от живота, от дипломатическите ходове и кариерата на обявеният за Рицар на Балканите Николай Павлович Игнатиев - лично подписал свободата на България в Сан Стефано. 

Изключителното постижение на Анатолий Щелкунов е умението да извлича история от миналото, която е актуална днес, каза Коста Базитов, който предаде специалните приветствия на кмета на Варна Иван Портних. Базитов нарече книгата литературно откровение, което показва духовното общуване между България и Русия. "В посланията, които почетният гражданин на Варна Анатолий Щелкунов отправя в книгите си, личи отношението и любовта му към града ни, а пълната зала тази вечер е отговорът на варненци към него", допълни още Базитов.

Според Генералния консул на Руската федерация във Варна Сергей Лукянчук "Дипломат России" е незаменима книга за всеки, който се интересува от руската външна политика. Тя изследва въпросите на духовния имунитет на славянския свят.
Отец Василий Шаган припомни, че първи за Граф Игнатиев пише българският Патриарх Кирил. Какво е дипломацията?, попита свещеникът - за да си дипломат, първо трябва да си човек, абсолютно честен човек, само честността между две страни може до доведе до правилен изход от конфликт. Книгата е бисер, който тези, които имат очи ще уловят и ще направят свой, каза той.

Силно изказване пред публиката направи и проф. Илия Пеев. Капитан Васил Дачев сравни Анатолий Щелкунов със съвременният Граф Игнатиев. Пред публиката говориха поетесата и редактор Елка Няголова, лидерът на БСП във Варна Борислав Гуцанов и Вълчо Друмев.
Любими български песни изпълниха Зоя Балтаджиева и 12-годишният народен певец Марко Донков.

Анатолий Щелкунов е дипломат, общественик, Генерален консул на Руската федерация във Варна в периода 2005 - 2009 г. Той е обявен за почетен гражданин на Варна. Автор е на книгите "Духовно единение", "Александър Рачински", "Красотата на българската роза". "Дипломат России" е четвъртата му книга. За нея критиците казват, че е своеобразен учебник по дипломация, в който авторът дава пример как трябва да се чете не само историята, но и историята на дипломацията. 

Интересен е фактът, който обединява автора и неговия герой - Граф Игнатиев е първият чуждестранен почетен гражданин на Варна, а Анатолий Щелкунов е последният до сега.

 









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Либерализъм и консерватизъм в Европа
Бум на коклюш в България
Преброяване на населението 2021 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: