Руско-турската война в картини, фотографии и документи представят във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:46 / 22.02.2017
1115
Руско-турската война в картини, гравюри, фотографии и документи представят във Варна.

Пътуващата експозицията е посветена на 140-годишнината от историческото събитие и ще бъде открита на 1 март от 17.00 часа във варненския Археологически музей. До края на годината ще могат да я разгледат още посетителите на регионалните исторически музеи в Бургас, Шумен, Стара Загора, Велико Търново, Видин, Русе, Военноисторическия музей в Плевен, Националния исторически музей в София и Художествената галерия в Силистра. Във всеки от градовете изложбата ще се допълва с експонати, свързани със съответния регион, съобщава БНР.

Художниците Николай Русев (България), Марина Варенцова - Русева (България/Русия), Вячеслав Бабияк (Русия), Александър Варенцов (Русия) и Луиза Кала (Румъния) участват със специално създадени картини, посветени на събития и личности от войната. Подборът на 30 фотографии, факсимилета на документи и текстове, които също ще бъдат експонирани, е на Борислав Дряновски и Иво Хаджимишев. Част от историческите документи и фотографии са малко известни. Проектът ще продължи и през следващата година с гостуване в Румъния и Русия.

Инициатори са Наско Якимов от Издателство "Славена",проф. Валентин Плетньов, директор на РИМ - Варна, историкът Борислав Дряновски и фотографът Иво Хаджимишев.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Съдия Славов пред варненски ученици: Образованието дава допълните...
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).