Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Руснак, обвинен в пране на пари, поиска от съда по-лека мярка заради влошено здраве
Автор: Екип Varna24.bg 16:02 / 03.08.2022Коментари (0)1006
©
Варненският апелативен съд за втори път потвърди задържането под стража на мъж, обвинен в пране на пари, придобити от престъпление, съобщиха от пресслужбата на съда.

Според обвинението, Аркадий М. извършил деянието като продължавано престъпление и в съучастие с още двама мъже. Постоянно пребиваващия в България руски гражданин обжалва пред въззивната инстанция отказа на Окръжен съд – Варна да измени мярката му за неотклонение по здравословни съображения.

Пресслужбата на съда припомня установеното в рамките на разследването: тримата мъже оперирали с пари, придобити след измама чрез фишинг съобщения. Генерираните средства постъпвали по сметки, контролирани от обвиняемия, преразпределяни били в електронни портфейли и с помощта на т.нар. финансови "мулета“, били теглени. Потърпевшите са граждани на Литва. 34-годишният мъж е привлечен към наказателна отговорност за това, че от миналия август до юни 2022 г. е извършвал операции чрез парични преводи на суми, за които знаел или предполагал, че са придобити от престъпление.

Представителят на държавното обвинение обясни, че прокуратурата е изпълнила задълженията си да съблюдава здравословното състояние на обвиняемия, като за целта са извършени прегледи и е назначена съдебно-медицинска експертиза. Адвокатът на Аркадий обаче настоява, че 2-месечният престой в ареста значително е обострил хронично заболяване.

Апелативният съд съобрази, че руският гражданин е привлечен за тежко по смисъла на закона престъпление. От материалите по делото се извличат данни, подкрепящи тезата за участието му в деянието, за което му е повдигнато обвинение. И този съдебен състав потвърди становището, че няма опасност Аркадий М. да се укрие, за което свидетелстват семейното му положение и постоянното местоживеене. За сметка на това обаче не е отпаднала опасността той да се да извърши престъпление. Доводите за това се извеждат от международния характер и сложния механизъм за извършване на деянието, към което жалбоподателят е съпричастен. Относно медицинските аргументи в искането за по-лека мярка за неотклонение, въззивният съд смята, че прокуратурата и администрацията на следствения арест са направили дължимото за опазване на здравето на обвиняемия. Направените прегледи и назначеното лечение не показват остро състояние. В най-пълна степен отговори за медицинския статус на Аркадий М. и неговата съвместимост с условията в ареста ще даде съдебно-медицинската експертиза, чието се изготвяне се очаква.

С тези аргументи Апелативният съд потвърди определението на Варненския окръжен съд, с което обвиняемият по обвинение в пране на пари, остава задържан под стража.

Съдебният акт не подлежи на обжалване.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: