Само петима души изготвят докладите по Механизма за сътрудничество и проверка за България и Румъния

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:52 / 06.03.2017
1571
Основният екип от служители, вземащи пряко участие в Механизма за сътрудничество и проверка, е съставен от двама местни съветници, разположени съответно в София и в Букурещ, които работят по МСП на пълно работно време, и трима служители в Брюксел, които работят по МСП частично. Те са прикрепени към Генералния секретариат. Това заяви първият зам.-председател на Европейската комисия Тимерманс в отговор на въпрос, изпратен от българския евродепутат Емил Радев (ГЕРБ/ЕНП) колко са експертите в Европейската комисия, които работят по изготвянето на докладите, и от кои Генерални дирекции са те.

От Европейската комисия заявиха още, че служителите имат разнообразни профили, включително юридически, и могат освен това да разчитат на правен експертен опит, в това число на юридическия опит на свои колеги и по-конкретно от Правната служба и Европейската служба за борба с измамите, както и от Генералните дирекции "Правосъдие и потребители", "Миграция и вътрешни работи", "Вътрешен пазар", "Регионална и селищна политика" и "Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване", в зависимост от случая. За изготвянето са използвани също и външни експертни становища на специалисти от други държави-членки, като например съдии и прокурори, включително и във връзка с техническата помощ, предоставяна от Службата за подкрепа на структурните реформи.

От кабинета на Франс Тимерманс обаче не дават отговор на въпроса колко струва изготвянето на доклад по Механизма, в това число и подготвителната работа по него на европейския данъкоплатец.

Според Емил Радев не е сериозно, че тези уж така важни за процеса на реформи в България и Румъния доклади, са изготвяни от петима души, като трима от тях дори не се занимават с тематиката на пълен работен ден и дори не всички са с юридическо образование. "Реално може да се каже, че двама-трима служители в Европейската комисия решават бъдещето на България и начина на развитие на съдебната система, без да имат необходимите познания и опит. Нищо чудно, че често докладите си противоречат", коментира възмутено българският евродепутат. В заключение той заяви, че е крайно време Механизмът за сътрудничество и проверка да отпадне и да бъде разработен нов общоевропейски механизъм за всички държави-членки, чийто доклади да се изготвят от конституционни съдии, а не от служители на Европейската комисия.

Виж коментарите (0)

Още по темата (430):
03.05.2018 Палавата депутатка на Марешки проговори за еротичните си снимки
29.09.2017 Тази ли е новата пловдивска депутатка на Марешки?
05.05.2017 Марешки ще си даде сам имунитета, не съжалява за шамара
05.05.2017 Кутев: Срещата между Цацаров, Гергов и Дончев трябваше да остави следа
05.05.2017 Валери Симеонов: Един от нас да се издъни и всички сме свършили!
04.05.2017 България вече официално има ново правителство
Още новини от Новини от Варна:
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид
Варненци остават на тъмно, вижте кога
Мръсните води от автомивка във Варна се отичат в морето?
Този кораб във Варна е записан със златни букви в българската ист...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).