Само във Varna24.bg! Изкуствен интелект варди от джигити варненско село

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (3)
08:35 / 28.06.2023
6961
Изкуствен интелект пази от джигити варненско село.

Иновативният метод за борба с пътните хулигани е дело на местни зевзеци от село Здравец, община Аврен, видя репортер на Varna24.bg.

Плашилото е кукла, пременена с полицейска униформа, светлоотразителна жилетка и палка в ръка. Има и страшни мустаци - като на вехт войвода.

Подпряна е на сянка, под едно дърво в началото на селото, където има опасен завой. Превантивната мярка е взета, точно заради този пътен участък. Явно там - в предверието на населеното място, има голяма концентрация на пътно-транспортни произшествия.

Отдалеч куклата мяза досущ на истински катаджия, който скрит в храсталака, дебне за нарушители.

Дано началниците в ОД на МВР не решат да премахнат манекенът - колега на пътните полицаи. По-добре да изготвят статистика и ако куклата върши добра работа за превенция на катастрофи, и други противообществени прояви, може да бъде мултиплицирана и в различни региони на България. Освен че е иновативна, тя ще функционира 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, няма да мрънка за отпуска, няма да иска увеличение на заплатата, а и не може да бъде корумпирана.

Този манекен полицай по своето роля е един "легнал полицай". А той - като устройство за намаляване на скоростта се появява през 1906 г. в американския град Чатъм, щата Ню Джърси. Изграден е от общински работници на един от градските пътища и е представлявал асфалтов хълм с височина около 13 см. През 1953 г. американският Нобелов лауреат по физика Артър Комптън проектира "неравност за намаляване на скоростта", след като забелязал, че шофьорите преминават прекалено бързо край Вашингтонския университет в Сейнт Луис, щата Мисури, където по това време работи като лектор.

Във Великобритания и САЩ те се наричат "спящ полицай" (sleeping police officer), "мълчалив полицай" (silent policemen) или "скоростна неравност" (speed bump). В Нова Зеландия се казват "вибрираща бариера" (judder bar), в Пуерто Рико - "мъртвец" (muerto), в Аржентина - "магарешки гръб" (espalda de burro), в Испания - "цицина" (golpe), в Мексико - "запушалка" (топовете), а  в Канада - "вълни" (undulations).

Виж коментарите (3)
Още новини от Новини от Варна:
Близки кадри на катастрофата, при която шофьор на Мерцедес се заб...
Фирмата, преасфалтирала пътя след катастрофата с НСО и Петков, не...
Няма край! Тежка катастрофа във Варна, автомобил се заби в спирка...
Снимки от катастрофата на пътя Варна-Добрич: Било е страшно!
Обявиха опасност за обилни валежи в осем области за утре
Състоянието на жената от катастрофата с НСО и Кирил Петков се под...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).