Самоосигуряващите се лица могат да променят осигуряването си до 31 януари

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:54 / 23.01.2023
947
До края на месеца самоосигуряващите се лица могат да променят вида на осигуряването си, съобщиха от Националната агенция по приходите за Varna24.bg. 

Самоосигуряващите се лица задължително се осигуряват във фонд "Пенсии" на държавното обществено осигуряване (ДОО), а по свой избор могат да се осигуряват и във фонд "Общо заболяване и майчинство".

Самоосигуряващите се лица, които изберат да внасят осигурителни вноски и във фонд "Общо заболяване и майчинство" могат да се ползват от всички осигурени социални рискове (без трудова злополука и професионална болест и безработица) на ДОО. Другият вариант е да внасят осигурителни вноски на по-нисък процент само във фонд "Пенсии". В този случай обаче самоосигуряващите се лица нямат право на парични обезщетения за временна неработоспособност поради общо заболяване, бременност, раждане, за отглеждане на дете до 2-годишна възраст, за отглеждане на дете до 8-годишна възраст от бащата (осиновителя) и др.

Видът на осигуряване може да се променя за всяка календарна година, ако е подадена декларация по образец, утвърден от изпълнителния директор на НАП.

Декларацията се подава в офис на НАП или чрез е-услугите на приходната агенция с перонален идентификационен код /ПИК/ или електронен подпис /КЕП/.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Защо бул. "Княз Борис I" във Варна е княз и кой е втория?
Варна ще улесни миряните за Великденската нощ
Варна отново на челна позиция по брой разрешителни за строеж на н...
Уникална къща във Варна, построена през 1894 г., е сред най-отлич...
Проект за 14 милиона лева напредва във Варна. Скоро би трябвало д...
Отчетоха проекта за ремонт на филиала на театъра във Варна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).