Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
"Самосрутването" на исторически сгради във Варна се превръща в епидемия
Автор: Екип Varna24.bg 16:57 / 22.07.2016Коментари (2)3457
© Varna24.bg
По-малко от година след като общинската администрация във Варна започна изпълнението на програма за запазване на архитектурното наследство на града, стари сгради с безспорна естетическа стойност продължават умишлено да бъдат разрушавани или подготвяни за "самосрутване".

Това показва състоянието в момента на няколко сгради в централната част на града, строени в началото на миналия век. Според строителни експерти причината за ускорената подготовка за разрушаването им е опасението, че това ще стане невъзможно след реализацията на общинската програма във Варна. Намерението на администрацията, обявено през есента на миналата година, беше всеки нов собственик, придобил имот в историческата част на града, да получава заедно с него и инструкции за това какво може, какво няма право да прави с него и как трябва да го съхранява. По този начин Варна трябваше да стане втория град в страната след Несебър, който има на територията си архитектурен резерват.

Само няколко примера обаче показват, че т.нар. инвестиционни намерения на собствениците на стари варненски къщи или строителни фирми успешно изпреварват общината в усилията й да спаси останалото от някогашния облик на Варна.

Една от най-масивните стари къщи на бул. "Приморски" в града вече успешно е подготвена за "самосрутване". Сградата се намира в близост до кръстовището с ул. "Македония" . Според живеещи в съседните сгради преди няколко месеца работници са разместили керемидите по покрива й и са отстранили олуците. Пролетните дъждове вече са свършили работата си, а есенните най-вероятно ще се окажат фатални за конструкцията. В същото време буйната неразчистена растителност по фасадата и в двора на къщата скриват от погледите на минувачите ставащото с нея.

Пак според съседи преди десетина дни всички корнизи и орнаменти по фасадата на друга къща, намираща се на ул. "Цар Петър" във Варна, са били разрушени, а многоцветната й декорация, която ги е подчертавала, е заменена с бяла боя. Така, напълно обезличена, къщата най-вероятно очаква оглед от комисията, която трябва да прецени, че не е ценна и може да бъде разрушена. Сравняването на вида й преди и след извършения "ремонт" може да бъде направено през снимки, публикувани в "Гугъл мапс".

Поредната сграда - архитектурен и културен паметник, на централния варненски бул. "Княз Борис I" №73 във Варна беше окончателно съборена на 29 юни.

Според очевидците на случилото се около 19.20 ч. - в момент, когато булевардът се превръща в една от най-оживените части в центъра на Варна, работници са удряли с чукове и са избутвали с тръби фасадата на сградата, докато тя рухне под собствената си тежест. След това отломките по тротоара и пътното платно набързо са били разчистени, а минути по-късно на строежа, чийто изпълнител е дружеството "Възраждане 2004" ЕООД, вече е нямало никой.

Точно по този сценарий преди години - след края на работния ден, тихомълком и набързо, беше разрушена и друга сграда - паметник на културата, на същия булевард - т.нар. "Картофена къща". Въпреки заканите от страна на общинската администрация във Варна тя не е възстановена и до този момент.

Сега по същия начин най-вероятно ще се "самосрути" и къща на малката ул. "Преспа" в т.нар. "Гръцка махала" във Варна. В момента от нея е останала само фасадата, която е укрепена с метална конструкция. Но практиката до момента показва, че това е само трик, с който собственици и строители заблуждават за намеренията си да запазят старите постройки. След това (с малко усилия) те се срутват, а мястото се разчиства за ново строителство.

В началото на май т.г. арх. Владимир Рачев, главен инспектор от Инспектората за опазване на културното наследство за Североизточния район в страната, съобщи, че повече от 600 сгради във Варна - недвижимо културно наследство, предстои да бъдат регистрирани в сайт, който да помага на агенциите за недвижими имоти. Според него обаче от 500 сгради паметници на културата, включени в регистър в края на миналата година, 50 вече са се "самосрутили". В същото време общинската администрация чакала разрешение да добави в списъка нови 150 постройки.

При темповете, с които в момента изчезват старите варненски сгради обаче, колко от тях ще дочакат да бъдат включени регистрите на паметници на културата не е ясно.

Източник: в. "Дневник"









Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
МОШЕНИЧЕСКИ ИЗПЪЛНЕНИЯ НА СТРОИТЕЛНИ МАФИОТИ СЪС ТАКИВА ОТ ОБЩИНСКИ РЪКОВОДНИ ТАКИВА!ПРОСТО И ДОХОДНО!
0
 
 
Никакви усилия не полага общината, а май става с "нейно" съдействие :(
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: