Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Сестра от варненска ясла, обвинена в тормоз над дете, осъди прокуратурата
Автор: Пламена Николова 10:08 / 27.06.2019Коментари (3)9583
©
Уволнената медицинска сестра от варненската ясла "Морска звездица" осъди прокуратурата, научи Varna24.bg.

Припомняме, че случаят на лошо отношение към децата във варненската ясла предизвика вълна от възмущение в социалните мрежи, а Кинка Стоянова беше уволнена дисциплинарно. Това се случи, след като майката на момиченце се  усъмнила за тормоз в детското заведение, след като детето и започнало да се буди вечер и да плаче по два-три часа без видима причина, както и да си удря само шамари по лицето.

С решение на Районен съд Варна прокуратурата трябва да заплати на медицинската сестра сумата от 1 500 лв. обезщетение за претърпени неимуществени вреди, като отхвърля остатъка от исканата сума от 15 000 лв.  

В исковата си молба Тинка твърди, че срещу нея е било образувано досъдебно производство, а на 3.10.2017г.  е привлечена като обвиняема за престъпление по чл.187 от НК и спрямо нея е взета мярка за неотклонение "подписка“. Тя твърди, че с внесено в РС Варна постановление на прокурор, е предадена на съд за извършено престъпление, за това че на 25.11.2016г. в гр.Варна, в детска градина №36 “Морска звездица“ е изтезавала (чрез причиняване на физическа болка, викове, заплахи и обиди) малолетно лице на 2 години, чието възпитание и е било възложено в качеството й на медицинска сестра в яслена група на ОДЗ, като извършеното не представлява по-тежко престъпление.

Медицинската сестра твърди, че с решение на Районен съд Варна от 15.01.2018г.  е призната за невиновна и оправдана по повдигнатото обвинение по чл.187 от НК, като решението е влязло в законна сила на 30.03.2018г. Тя сочи, че трудовото й правоотношение е било прекратено на осн. чл.328, ал.1 от КТ, но действителният повод за прекратяването е било повдигнатото обвинение. Твърди се, че в резултата на образуваното и водено наказателно производство, в различни печатни и електронни медии са направени многобройни публикации, които по различен начин интерпретирали данни по делото и са създали изключително негативен образ на ищцата пред обществото. Тя твърди, че от всички тези действия е претъпяла страдания свързани с емоционалния й живот, като непрекъснат стрес и страх от несправедлива осъдителна присъда, това е имало отражение върху отношенията и с нейни близки, приятели и познати, които са се отдръпнали от нея.

Сестрата твърди, че по време на наказателното преследване срещу нея е била принудена да понася ограничения произтичащи от качеството й на обвиняема и подсъдима, като явяване пред разследващите органи и на съдебни заседания. Сочи, че е спряла да излиза от дома си, плачела е всеки ден, мислила че се е провалила във всички, че е бреме за семейството си, започнала да има натрапчиви мисли и неконтролируем страх от които ставала неадекватна и отказвала да се среща с познати. Започнала да страда от безсъние, което е наложило да започне да посещава специализиране лечебни заведения при което й е поставена диагноза умерено тежък депресивен период, хипертонична криза с високо кръвно налягане, хипертонично сърца без застойна недостатъчност, мозъчносъдова болест, неуточнена.

Моли се, да се осъди прокуратурата да заплати сумата от 15 000лв. обезщетение за причинени неимуществени вреди изразяващи се в психични болки и страдания от незаконно повдигнатото обвинение, заедно със законната лихва от 30.03.2018г. до окончателното изплащане на сумата и 1 000лв. разноски за адвокат заедно с другите разноски.

От прокуратурата коментират като неверни твърденията, че в следствие на описаните по-горе събития медицинската сестра е придобила лош имидж, като се посочва, че той е резултата на стореното от нея, а не от повдигнатото обвинение. 

Разпитаните по делото свидетели сочат в показанията си, че Тинка е изказвала пред тях притеснения, че може да влезе в затвора, започнала е да посещава лекари и общото й състояние не е било добро, като изрично е посочила, че това е резултата от случилото се. 

Вещото лице по приетата по делото психиатрична експертиза е посочило, че преди на ищцата да бъде повдигнато обвинение, тя не е страдала от психични разстройства, но след завеждане срещу нея на досъдебно производство е отключила "умерено тежък депресивен епизод“ довел въпреки проведеното лечение до посттравматично стресово разстройство.

Съдът решава, че като се вземе предвид сравнително краткия срок през който медицинската сестра е била с повдигнато обвинение, но от друга страна установеното стресово разстройство, следва да се определи обезщетение в размер на 1 500лв., като размера на същото е обуславя и от обстоятелството, че по делото липсват доказателства посоченото разстройство да налага допълнително медикаментозно лечение, а вещото лице е дало твърде неясна прогноза за развитието на заболяването.



Още по темата: общо новини по темата: 11
25.05.2017 »
18.05.2017 »
03.05.2017 »
27.04.2017 »
27.04.2017 »
21.12.2016 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 28.06.2019 г.
0
 
 
Глупости- тая баба е изкукала отвсякъде -със сигурност не е имало никакъв тормоз над детети - майката се = усъмнила = а сестрата е трябвало да поиска 150 000 лв. - за да получи минимално 80 000 лв компенсация.
Aнонимен
на 27.06.2019 г.
0
 
 
Аз съм бабата на това дете,момиченцето Симона,което е било нито през устата и му е викала :Млъкни,млъкни....ще те пребия ако не млъкнеш.Знае ли тази жена,че внучето ми е получило страхова невроза и сега го водим на логопед,за да проговори.Просто Бог ,я наказва толкова жестоко,че аз самата се оплаших от гнева на Бога.Синът ми не повдигна въпросът в съда да я съди,за тези щети нанесени на детето,но Бог я наказва.Тя самата знае,че това дете е Симона,сама си е признала.но не знае ние как страдаме сега от нейните нанесени щети върху детето.
Aнонимен
на 27.06.2019 г.
0
 
 
Де ще е придобила лош имидж от показването й по телевизии и вестници като насилничка на деца, ама не - никакъв лош имидж не е придобила.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Дете почина в училищен двор в Казанлък
Президентски избори в Русия
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: