Ќовини
—порт
—правочник
ќб€ви
¬ход
close
«ј–≈∆ƒјЌ≈...
Ќачало
¬арна
—портни
–егионални
Ѕългари€
ћеждународни
Ћюбопитно
√алерии
Ћичности
RSS
¬сички
ќбщество
Ѕизнес
 риминални
»нституции
ƒруги
„итателски
Ўеф на варненски ресторант "коли и беси": ўе вземеш заплата в понеделник, ама кой понеделник?
јвтор: ѕламена Ќиколова 09:49 / 07.06.2019 оментари (35)21395
©
Ћипсата на кадри и огромното текучество през летните месеци е проблем на туристически€ бранш от години във ¬арна, а и не само в морската столица. «ащо обаче хотелите и заведени€та трудно задържат персонала си? «ащо масово готвачи, сервитьори, бармани, камериерки и друг персонал напускат или едва издържат до кра€ на сезона и повече не се завръщат на същото работно м€сто?

ƒали се оправдават надеждите на кадрите в туризма, които в гол€мата си част зар€зват работата си в града и се запътват към курортите през летните месеци с надеждата да изкарат много пари и затова остават разочаровани, или услови€та им на труд и заплащане на много места са непоносими?

ћлади хора, работили до скоро в ресторант край ¬арна, споделиха за Varna24.bg, че са напуснали заради нечовешки услови€ на труд, унизително отношение и некоректно заплащане.

—подел€ме разказа им без редакторска намеса с надеждата истината, разказана в първо лице, да помогне на много работодатели да погледнат отстрани как изглежда картинката през очите на работника и коригират†отношението си към наеманите служители. ††

"ќтидохме на интервю в началото на април по об€ва. Ўефът-мечта, както ни се стори, предложи прекрасни услови€ като заплата от 900 лв., ко€то по-късно ще се повиши на 1400 лв, персонално храна и транспорт. ќбещани€та започнаха да се топ€т още през следващата седмица.  ухн€та престана да готви за персонала, не защото колегите не искаха, а защото шефът не зарежда продукти и обещани€та, че прехраната ни е осигурена, докато сме на работа, се оказаха лъжа.

—лед това транспортът ни започна да става от дъжд на в€тър. ѕътуваме с една кола 5 човека, а персоналът†на см€на е от 8 души. ƒнес аз увисвам, утре друг. јко успееш да отидеш и се върнеш с автобуса това ти струва дневно над 4 лева. —мените ни вечер често приключват около 23.30 - 24.00 часа, въпреки регламентираното работно време до 23.00 часа. “ова означава прибиране с такси от затънтеното м€сто, където се намира заведението. “аксито до вкъщи излиза† над 15 лева, като в началото собственикът плаща за такси, когато се налага. ¬ разгара на л€тото обаче шефът казва: "ќправ€йте се, вие вадите пари тука!" “огава с осигурени€ транспорт†си тръгва персонала от кухн€та, защото това е персонал без бакшиш, предвид факта, че не работ€т с клиенти. “е си тръгват с колата, а другите увисват. ѕрипомн€ме пак, в началото се казва: »ма транспорт, има храна, парите си ги вземаш на датата от оборота, който сте направили с колегите ти!

ƒнес тр€бва да вземеш ти, събират ти всички оборота си и си вземаш заплатата, утре други€т...— две думи" цвет€†и рози. —лед това се оказа, че когато си поискаш заплатата на датата, на ко€то ти е обещана, собственикът се обръща†и казва: Ќе може! —тоиш в неведение, след два дни го питаш пак: ћоже ли да си взема заплатата, имам да плащам квартира, ток, нужни са ми, мол€ ви се? ћолим се, а това е унизително при къртовска работа 5 дни седмично по 12-13 часа. » това за приблизителна заплата от 1000 лв.†ћо€та заплата беше една от най-ниските в това заведение, но една от най-забав€ните. –аботих 5 дни по 12 часа на два бара едновременно, горен бар и долен бара, по едно и също време. “р€бваше да тъка на двата стана, да б€гам да ми€ чаши горе, да ми€ чаши долу, и н€ма право на обжалване.  огато дойде дата за заплата и пак с питане, пак с молене,†ти за€в€ват: "¬ понеделник, ама кой понеделник?!У «вучи като шега, нали, но не е, когато си катал€сал от безсъние и умора.

ќсвен това шефът, който тр€бва е пример за подражание и да вдъхва респект, се държи като феодал с крепостни сел€ни, блъска, крещи, заплашва...“ова е недопустимо. ѕодадох си молбата, той ме освобождава на следващи€ ден и при въпроса кога ще си получа парите ми се отговар€, аз ще ти се обад€. ѕо телефона ми се казва: "Ѕлагодари се, че си почивал поне два дни през седмицата, защото не тр€бва да почиваш". —ледва заплаха, че ще ме съди за неустойка†по договора, при условие, че той ме е освободил и можело и да не получа заплата, ако ми начисли и липси, защото негови€ адвокат така го бил посъветвал.

¬од€т ни на договор от по 4 часа на минимална заплата, а работим по 13.†“ози човек и много като него, си игра€т†с нервите и нуждите на хората. ”нижение и гавра не само с 18-годишни деца, но и със зрели хора, които имат семейства и отговорно си вършат работата.

ћалкото хора, задържали се там за по-дълго споделиха, че през ресторанта са минали сто човека, които са издържали за по ден, седмица или месец и са напускали заради всички тези проблеми.

ѕред очите ни клиент стана от масата си, отиде при шефа и му за€ви: "Ќе са виновни момченцата и момиченцата, които работ€т†тука по ц€л ден, виновни сте вие за та€ какафони€ и безмислицаУ.

ƒо не говорим за това, че заведението н€ма чистачка, персоналът чисти не само ресторанта, но и†двора на шефа. «а целта хората са принудени да отиват по-рано на работа, за да ги третират като роби. —подел€ме всичко това с надеждата, че това ганьовско отношение към хората, наемани в туризма, ще остане в миналото. «ащото в гол€мата си част наетите хора са с образование, опит и квалификаци€ и никой н€ма да търпи подобно поведение. Ќай-лесното нещо е да си стегнем куфарите и да потърсим по-добро заплащане и отношение н€къде извън пределите на милата ни родина, но ние не искаме това."
«ареждане! ћол€, изчакайте ...
Aнонимен
на 07.06.2019 г.
0
 
 
"Ќа малко прасе и на нов шеф,не се довер€вай,защото не знаеш каква свин€ може да се окаже"!
Aнонимен
на 07.06.2019 г.
-1
 
 
Ћично аз работ€ в същото заведение и н€мам проблеми нито с храната,нито с транспорта,а за хората които са публикували об€вата мога да кажа само че б€ха супер мързеливи и смесваха личните си отношени€ с работата,т.е. се целуваха пред клиентите което лично за мен е недопустимо.¬земал съм си заплатата винаги навреме,даже н€кои месеци се случва да € взема и ден,два по-рано.ѕоздрави
Aнонимен
на 07.06.2019 г.
+1
 
 
јми, такова е... “ака сте ги научили, но лошото е, че не е само в този бранш. «ащо се съглас€вате, да работите на такова работно време с 4 часово осигур€ване?! я, никой да не им бачка на такива лева и, да се докарат до просешка то€га и да останат само коректните работодатели. јма не, нали е обещал... ќбещал, но като не си спази обещанието, бийте си камшика и толкова. —естра ми на два пъти осъди такива, дето неустойка € караха да плаща... ѕлащане имаше и то с 3 заплати, но в нейна полза. ƒерзайте! » казвайте имената на такива заведени€, фирми и собствениците, за да зна€т другите къде да не ход€т.
Aнонимен
на 07.06.2019 г.
0
 
 
—игурно е кръчмата на Ѕат ∆оро от “утурутка рЯШБрЯШБ
Aнонимен
на 07.06.2019 г.
0
 
 
ћога да ви разкажа подобен случай в »“ сферата. ¬се още се борим да получим заплатите си.
Aнонимен
на 07.06.2019 г.
+2
 
 
Ќай-важното не казахте, а именно кой е ресторанта?
Aнонимен
на 07.06.2019 г.
+2
 
 
ѕовечето работодатели в ¬арна са такива,нагли ,арогантни и некоректни ,мафоити!
Aнонимен
на 07.06.2019 г.
+2
 
 
“ова е така от 50г. назад.— връзки влизаш на работа, детски градини университети и д-р. —лед 1989г. отново с връзки на работа, най- ниска осигуровка ("ако смееш кажи"),,и накра€ 185 лв. пенси€....
Aнонимен
на 07.06.2019 г.
Aнонимен
на 07.06.2019 г.
 оментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! ¬сички коментиращи са се съгласили с ѕравилата за публикуване на коментари.
»«ѕ–ј“» Ќќ¬»Ќј
« ёли 2019 г. »
пон
вто
ср€
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
¬иж още:
јктуални теми
“¬ и шоу сезон 2018/2019
XXI игри на Ѕј——
Ћ€то 2019
‘естивалът "¬арнеско л€то"
»кономическа зона "“раки€"
назад 1 2 3 4 5 напред
јбонамент
јбонирайте се за mail бюлетина ни !
јбонирайте се за наши€ e-mail и ще получавате на личната си поща информаци€ за случващото се в ¬арна и региона.
e-mail:
јнкета
 ак се справи общината с почистването на снега?
ћного добре
ƒобре, но можеше и по-добре
Ќе се справи
ѕълна трагеди€

–ј«ƒ≈Ћ»:
Ќовини
—порт
—правочник
ќб€ви
ѕотребители
√–јƒќ¬≈:
ѕловдив
¬арна
Ѕургас
–усе
Ѕлагоевград
«ј Ќј—:
«а контакти
«а реклама
≈кип
ѕравила
¬арненци във facebook
RSS за новините
‘утбол на живо по телевизи€та
©2008 - 2019 ћеди€ груп 24 ќќƒ. Varna24.bg - ¬сички права запазени. — вс€ко отвар€не на страница от Varna24.bg, се съглас€вате с ќбщите услови€ за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). ¬ъзпроизвеждането на цели или части от текста или изображени€та става след изрично писмено разрешение на ћеди€ груп 24 ќќƒ. ћнени€та изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и ћеди€ груп 24 ќќƒ не носи отговорност за т€х. ѕостав€нето на връзки към материали в Varna24.bg е свободно. —айтът е разработен от ћеди€ груп 24 ќќƒ.
—татистика: