Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Шишеяди ще похапват пластмасови бутилки във Варна
Автор: Пламена Николова 16:44 / 26.05.2022Коментари (0)2003
©
Кампанията "Искам да съм полезен … Рециклирай ме!“ обединява градове от цялата страна за каузата #БезОтпадъци. Целта на инициативата е привлече  вниманието към нуждата от разделно събиране на опаковките по атрактивен начин и да повдигне въпроса за създаване на достъпни условия за разделно събиране на пластмасови бутилки, с цел да се повишат нивата на рециклиране и се намали замърсяването на околната среда. Като част от кампанията в над 20 населени места са поставени арт инсталациите, наречени Шишеяди, които събират пластмасови бутилки и ги връщат за рециклиране. Кампанията ще продължи до края на 2022 като организаторите очакват събраното количество да е над 20 тона.

Шишеяд е голяма и атрактивна арт-инсталация за събиране на пластмасови РЕТ бутилки, изработена по проект "Партньорство за красива и чиста България". Инсталацията е поставена в  Пловдив, Тутракан, Свищов, Момчилград, Варна, Смолян, Враца, Марково, Дончево, Езерец, Горна Оряховица и друг. Голямата бутилка събира 20-25 кг пластмасови бутилки или около 1000 смачкани такива. В цялата страна до момента има разположени над 20 Шишеяда на различни места градски зони, като площади, училища и детски градини и други. Няколко от инсталациите са "пътуващи“ или иначе казано - гостуващи на различни събития, които са под шапката на събития #БезОтпадъци, които от няколко години се случват, благодарение на дългосрочната програма _Място България. “Със Събития #БезОтпадъци, искаме да ангажираме посетителите на мероприятия от различен характер- спортни, културни и други, да се замислят какво остават след себе си - като това включва не замърсяване с боклуци като фасове и хартийки, събиране и изхвърляне на рециклируеми опаковки разделно, и да им покажем че забавлението не означава замърсяване. Културата означава преди всичко отношение към средата.", казва Ласка Ненова от сдружението координатор -"През тази година в населени като Пловдив, Варна, Силистра, Смолян, Враца и много други си партнираме с организатори на големи събития като Маратон Варна, Opera Open, Фестивал на Здравето, MOVE Week - Седмица на физическата активност и спорт,  които ще подсигурим с подкрепа за осъществяване на чисто събитие, като това включва – наръчник за провеждане на такова, инсталацията Шишеяд , като атракционен елемент, кошове за разделно събиране и доброволци“  По време на събитията ще се провеждат  информационни кампании, по време на която доброволци ще обясняват ползите от разделното събиране и рециклиране и как то трябва да се случва правилно на гостите на събитията и участниците в тях.

Кампанията търси още съмишленици, като координаторите са обявили отворена покана на официалната страница на "Искам да съм полезен...Рециклирай ме!“. Поканата е отворена за общини, различни институции в това число учебни учреждения, организации, компании, заведения, събития.

Кампанията "Искам да съм полезен...Рециклирай ме!“ е част от проекта на сдружение BG Бъди активен - "Партньорство за красива и чиста България“, подкрепен от Фондация Кока-Кола. Като част от дългосрочната програма _Място България, кампанията се провежда ежегодно вече няколко поредни години и обединява малки и големи зад каузата за събиране разделно на опаковките. През 2020-та и 2021-ва кампанията се проведе в 6 града в цялата страна, които се включиха с различни инициативи за стимулиране на гражданите да събират разделно.

Проучване, което направи сдружение “BG Бъди активен", показа че грaждaнитe  cмятaт зa нaй-oпacни плacтмacoвитe oтпaдъци, a зa cрaвнитeлнo бeзoпacни – cтъклoтo и cтрoитeлнитe oтпaдъци. Извадката даде още данни за това, че оползотворяването на пластмасовите отпадъци за създаването на нови полезни изделия е важен стимул, който подтиква населението на изследваните градове за разделното им събиране. За 82,9% от анкетираните това пряко ще повлияе на разделното събиране в дома, а 75,3% ще бъдат мотивирани и да събират изхвърлените в околната среда отпадъци. Оповавайки се данните от този въпрос от проучването,а именно че предаването на добавенa стойност и възвръщаемостта на събраното за общността би могло да послужи като стимул за гражданите да събират разделно и съответно повишаване на нивата на разделно събиране, се ражда идеята у координаторите за кампанията “Искам да съм полезен….Рециклирай ме!" През 2021-ва година кампанията събра над 50 000 кг разделно събрани отпадъци -пластмаса, метал и стъкло.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Изграждане на Национална детска болница в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: