Синагогите във Варна опустяха

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:42 / 20.07.2012
8883
Пусто се оказа край двете варненски синагоги през вчерашния ден, когато българи, евреи и всякакви етнически общности на територията на страната бяха замрели в потрес от неочаквания атентат на летище "Сарафово" в Бургас предишната вечер. Оказа се, че във Варна евреите все още няма къде да се молят, защото двете светилища отдавна не са действащи, а новата сграда на улица "Тича" още не е пусната в експлоатация. Единственото място, където засега се извършват религиозни ритуали, е старият еврейски дом на улица "Мусала", но и там вчера беше тихо, а във въздуха се носеше нотка на страх и неизвестност.

Според историческите сведения заселването на евреите в България и във Варна е станало около XV-XVI век. Тяхното присъствие в пъстрия на националности град било съвсем слабо. По думите на Феликс Каниц през 1855 г. евреите били 30, при първото преброяване на населението през 1881 г. те били вече 575, а до края на века еврейската община нараснала до около 1300 души.

Вследствие на разпръснатостта на еврейския народ по света са се оформили две общности - сефарадска и ешкеназка.
В центъра на еврейския религиозен живот стои синагогата, мястото, където евреите се събират на молитва. Синагогите са и място за обучение на децата в еврейската религия, понякога в тях има библиотека, а често са и място за светско общуване.

Първата истинска синагога във Варна, на евреите сефаради, била построена едва след Освобождението, през 1890 г. По времето на строежа се е намирала на оживено място - между Балък пазар (днес площада и паркинга пред РДВР) и Коларския площад (в района срещу входа на ГЩ ВМС на ул. "Преслав"). Строена в мавритански стил, с отделни готически елементи, фасадата е богато орнаментирана, контрастираща с околните постройки и извисяваща се над тях.

Във Варна има още една синагога, на евреите ешкенази - именно тя е на улица"Тича". Строена е през 1908-1910 г., когато в града вече са се заселили немски и руски евреи. За съжаление нейната съдба не била по-различна от тази на сефарадската синагога. Доскоро и от нея бяха останали само стените, а през август 2007 г. тя беше съборена. Сега на нейно място се издига нова модерна сграда.

Източник: в. Народно дело


Виж коментарите (0)

Още по темата (176):
18.07.2023 Румен Радев в Сарафово: Изминаха 11 г. от атентата, но травмата продължава да ни връща към това злокобно събитие
19.03.2023 10 години след атентата в Сарафово: Говори лекар, спасявал оцелели
08.03.2023 Прокуратурата с новини за съучастниците от атентата в "Сарафово"
18.07.2022 10 години от терористичния атентат в Сарафово, на лeтището в Бургас ще се състои възпоменателна церемония
10.05.2021 Делото "Сарафово" тръгва на втора инстанция
21.09.2020 Доживотен затвор без замяна за атентаторите от летището в "Сарафово"
Още новини от Новини от Варна:
Внимание! Голям клон падна и затвори важен булевард във Варна
Ето кога пускат фонтаните във Варна
Кметът на Варна кани партии и коалиции. Вижте защо
Зам.-кмет на Варна разреши затлачен от години казус
Няма да повярвате какво открадна жена от Варненско
Великденско яйце радва варненци в Морската градина


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).