Скулптурата "Ботев" на Стефан Стефанов спечели конкурса "Уникати"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
17:10 / 12.08.2015
1100
На пресконференция в Арт-салона на Радио Варна бяха представени победителите в Конкурса "Уникати", който се организира в рамките на Международния панаир на занаятите и изкуствата "Булгарика".

17 автора участваха в тазгодишната надпревара за приза на големия конкурс, като до втори етап бяха допуснати 8 произведения.

Тази година жури бяха участници от Международния пленер за изящни изкуства Проф. Вячеслав Бабияк от Университета по изкуствата в Санкт Петербург, член на Общорусийската асоциация на изкуствоведите, както и член на съюза на художниците на Руската федерация; Сергей Бендер - художник и архитект, завършил Архитектурна академия, от 1990 година работи и твори в Лондон; Георги Андрееску от Галац, Румъния, главен сценограф и музеограф на Галац и член на Съюза на художниците пластици на Румъния.

На първо място журито класира скулптурата "Ботев" на Стефан Стефанов, на второ място - дървената пластиката "Кръст" на Иван Костов, а на трето място е творбата на Милан Стефанов "Българска девойка", която спечели и първо място в конкурса за млади автори направление "скулптура".

Веселина Савова, организатор на Международния панаир на занаятите и изкуствата и председател на УС на Асоциация "Булгарика" откри пресконференцията, като представи международното жури:
"Едно от големите събития в програмата на панаира е Международният пленер за изящни изкуства, който се провежда в момента. Радвам се, че художници с голямо международно признание,участници в пленера, приеха да са жури на конкурса "Уникати"."

Проф. Бабияк, председател на международното жури:
"Нашето мнение е единодушно. Защо определихме такава класация? На първо място класирахме скулптурата "Ботев" на Стефан Стефанов, оценявайки по професионализъм, художествена изработка и художествен образ. Образ на голяма историческа личност на България. От една страна е известен, като личност, като характер, от друга страна точно това е основен проблем. Скулптурата живее в едно въздушно пространство с човека. Тя диша, заедно с човека, с майстора или зрителя. Направена е професионално и образът е динамичен и въздействащ.
Кръстът на Иван Костов, който спечели второ място е също много добра пластика. Тя е много фина, деликатна. Това е кръст, образ на вярата, на духовността на България. Много интересна и трудна изработка, оригинална.
Третата скулптура на Милан Стефанов, е повече академична. Много добре изработена. Може би е на трето място само за това, че младият майстор е полирал прекалено мрамора. Може би, ако мраморът бе запазил своята повърхност, би изглеждала по-силна. Блясъкът пречи малко на възприятието.
Всички тези скулптури демонстрират индивидуалността на авторите си, но и обобщават българската душевност.
Първата е силна, национална, съвършена, историческа, втората - деликатна, фина, духовна, просветлена, а третата - класическа, изискана, професионална."

Сергей Бендер:
"За творбите, класирани на първо, второ и трето място мога да кажа, че са изработени много професионално, те са едни уникати, които заслужават да бъдат високо оценени. Класираната на първо място скулптура е оригинална и професионална. Дървената пластика има важно значение, кръстът е символ за всички християни. Има едно послание както за възрастните, така и за младите да следват този път. Искам да благодаря на организаторите на това голямо, значимо, културно събитие и по-специално на Веселина и Лиляна Савови. Благодаря и на майсторите, които се включиха в този конкурс, защото всички те притежават уникален талант и аз им пожелавам много успех."

Веселина Савова:
"Оценката, която международното жури даде за тези творби за мен е от изключително значение. Това е едно признание за нашите автори от творци със световна величина. Тук е моментът да обявя, че Асоциация "Булгарика" учредява награда, която тази година ще се връчи за първи път. Училището по каменоделство в с. Кунино, чиито възпитаници са творците класирани на първо и трето място, е институция, която трябва да бъде наградена за съхраняването и развитието на българското изкуство, в частност на този труден занаят."

Стефан Стефанов, победител в конкурса "Уникати":
"Избрах да пресъздам образа на Ботев, защото той винаги е бил предизвикателство, не само като личност, но и за всеки творец и художник. Ботев е една вечна тема, която е неизчерпаема. Творбата е изработена от русенски варовик. Работи се със замах. Както има една дума - съкращаваш разстоянието между ума, окото, сърцето и ръката.
Искам да благодаря на организаторите.
Този конкурс е едно откритие. За мен това е уникално събитие, което вдъхновява творците. Благодаря много за наградата."

Проф. Бабияк закри пресконференцията с думите:
"Много поздрави на българските творци, на художниците, които работят върху много важни теми, които сближават хората от различни страни. Желаем ви успех!"

Победителите ще получат дипломи от Асоциация "Булгарика", а за победителя ще има и парична награда.

Авторите ще бъдат наградени на официалната церемония на закриването на Международния панаир на занаятите и изкуствата "Булгарика" на 21 август от 20:00 часа на сцена "Раковина" в Морската градина на Варна.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Температури над 30 градуса до дни, вижте кога ще става за плаж
Голямо задръстване след катастрофа на входа на Варна
Министър Коритарова за ремонта на проблемния участък в Аксаково :...
Варненка: Стовари се с трясък пред очите ни!
С поне 10% вдигат заплатите по родното Черноморие 
С много слънце и топло време Варна изпраща седмицата


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).