Славянски форум на изкуствата "Золотой Витязь“ се провежда в СОК Камчия

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:09 / 22.06.2016
573
Международната конференция "Славянската култура вчера - днес - утре" се проведе в Санаторно-оздравителния комплекс "Камчия" в рамките на Славянския форум на изкуствата "Золотой Витязь". 

Престижното събитие е организирано от Фондация "Устойчиво развитие за България", СОК "Камчия" и Славянския форум на изкуствата "Золотой Витязь", с президент народният артист на Руската федерация Николай Бурляев - писател, поет, драматург, член на Президиума на Обществения съвет на Министерството на културата на РФ, на Патриаршеския съвет по култура и на ръководството на Съюза на кинематографистите в Русия. Тази година Форумът протича под знака на Министерството на културата на Руската федерация. 

В конференцията взеха участие Николай Бурляев, председателят на Фондация "Устойчиво развитие за България" и изпълнителен директор на СОК "Камчия" Станка Шопова, художник-аниматорът и носител на наградата "Оскар" Александър Петров, народният артист на Русия Леонид Мозговой, Видинският митрополит Дометиан, отец Василий Шаган, Боян Ангелов - председател на Съюза на българските писатели, режисьорът Георги Стоянов, Елка Няголова - председател на Славянската литературна и артистична академия, Стоил Фердов - ръководител на Славянското дружество в България, Маргарит Николов - вицепрезидент на "Золотой Витязь", Минчо Минчев - главен редактор и председател на политическа партия "Нова зора", Любомир Коларов, Видинският митрополит Дометиан, Владимир Ястреба - РКИЦ и много др.

"Камчия" е крепост на славянската култура, каза в обръщението си пред форума Николай Бурляев. Той припомни, че в световен мащаб се води война за човешката душа. "Целта на "Золотой Витязь" е да събере най-ценното, което е създала културата на славянския свят и да го предаде на поколенията. Трябва да казваме истината без страх. С любов и единение ще се спаси света и човечеството - подчерта Н.Бурляев. 

В изказванията бе изразена голямата загриженост към настоящето и бъдещето на славянските народи и културата им, а също и тревога от нарастващата криза в духовността, културата и нравствеността. 

Световноизвестният художник-аниматор Александър Петров сподели, че с творчеството си се стреми да разтърси човешката душа, но не от ужас, а от състрадание.
"Всеки народ трябва да обича собствената си култура! Липсата на общуване, липсата на истината, водят до нихилизма на младите хора, които не намират смисъл в живота. Ако живее в истина, човек е свободен. Поетите, които творят в истина, са пророци, а пророците дават надежда", коментира в словото си отец Василий Шаган.
 
Поетесата Елка Няголова съобщи, че повече от 40 славянски автори ще се превеждат ежегодно на различни славянски езици. Доц. Емилия Лазарова - представител на Фондация "Устойчиво развитие за България" свърза резултатите и изключително високия интерес към международния ученически конкурс "Заедно в 21 век" с нагласите на българите и на българските учители и семейства с обичта и вярата на народа ни към Русия.

Участниците в конференцията подготвиха призив към славянските народи за славянско единство.
Вечерта продължава с моноспектакъла "Пушкин" с участието на н.а. Леонид Мозговой.

В богатата програма на форума до 12 юли са включени изложби, мастър-класове, дискусии, прожекции и кино лектории. В комплекса ще бъде открит Клуб на изкуствата, на който "Золотой Витязь" ще дари повече от 50 игрални, документални и анимационни филма.

Варненската публика ще има възможност да види още "Гоголь. Ближайший" с участието на Николай Бурляев и Инга Шатова, "Излечить страх" на режисьора Александър Пархоменко, шедьовъра "Анна от 6 до 18" на Никита Михалков, "Остров" ще бъде представен от Народната актриса на русия Нина Усатова и 77-минутна колекция от руски анимационни филми.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Още едно кученце от приюта в село Каменар беше осиновено по време...
Днес времето няма да е приятно: Какво ни очаква във Варна?
Това ли са новите властелини на центъра на Варна?
Варненци: Това е изключително опасно, може да пострадат деца
Тази красива къща във Варна дава име на градинка, в нея е било и ...
Кметът Коцев обеща да се възроди един от най-важните исторически ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).