След 41 години наградиха водолазите, спасили Варна от адски взрив на танкера "Ерма"

Автор: Пламена Николова
Коментари (6)
10:59 / 06.12.2018
9948
Двама водолази от Варна, спасили морския град от унищожителен взрив на танкера "Ерма" през далечната 1977 г., бяха наградени с почетни отличия в Община Варна, предаде репортер на Varna24.bg.

Пламен Димов и Веселин Димов, разказаха подробности за потушаването на пожара на танкера "Ерма“ на пристанище Варна през 1977 г., при който загиват двама души. 

Датата е 23 юни 1977 година. Ден, в който едва ли някой би повярвал, че Варна можеше да бъде опожарена и частично унищожена от авария на кораб, намиращ се в района на пристанището. 

Точно това можеше да се случи, ако двама водолази - Веселин Димов и Пламен Димов, не бяха влезли в пробитите танкове, от които изтича гориво, за да запушат пробойните. 

В този ден моторен танкер "Ерма", който е пристигнал предния следобед, разтоварва 17 721 тона суров нефт от Либия на "Първи мазутен кей" на ДП "Петрол". Точно в 17,35 часа, когато вече са разтоварени около 8000 тона мазут, над залива проехтява силен тътен, а от "Ерма" се издигат кълба дим и огън. Става ясно, че на борда има пожар, предизвикан от внезапно възникнала повреда в спомагателен генератор № 3 на танкера. 

Помещенията в задната надстройка са превърнати в купища горящи останки и като по чудо членове от екипажа, намиращи се в столовата в тази част на кораба, оцеляват. На брега недалеч от "Ерма" са няколко огромни цистерни на "Петрол" с нефтопродукти. Зад кърмата на горящия танкер има друг танкер, който разтоварва бензин, а на жп коловозите на брега са строени десетки цистерни с нефтопродукти. Денят е горещ, а до мястото няма директен достъп за пожарни автомобили - все условия за много тежка катастрофа, масова гибел на хора и унищожаване на индустриална, социална и битова инфраструктура, както и на значителна част от Варна.   

В 10,30 часа двама водолази - Веселин Димов и Пламен Димов изтеглят двете къси кибритени клечки и атакуват отвътре, като с парцали и подръчни средства успяха да запушат цепнатините, подхранващи непрекъснато огнището на пожара. 

Повече за инцидента разказва във видеото Веселин Димов!

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (6)
Още новини от Новини от Варна:
Съдия Славов пред варненски ученици: Образованието дава допълните...
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).