Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Сметопочистващата фирма във Варна се видя в чудо от вандали и клошари, които трошат съдовете за смет
Автор: Пламена Николова 14:59 / 04.08.2022Коментари (8)9525
©
11 констативни протокола, 14 предписания и 3 акта на юридически лица и 5 – на физически лица по Закона за управление на отпадъците са направени вчера по време на акцията срещу нерегламентираното изхвърляне на отпадъците, съобщиха от дирекция "Екология и опазване на околната среда“ към Община Варна. 

Проверките се извършват от служители на две ресорни дирекции в Община Варна, както и от екипи от експерти от районните кметства "Приморски“ и "Одесос“. Вчера отново са обходени всички микрорайони, "Виница", селищни образувания "Манастирски рид" и "Траката", курортните комплекси "Чайка" и "Св. Св. Константин и Елена", централната градска част, Гръцката махала, района на Колхозния пазар и други. 

По данни на район "Приморски“ само вчера за констатирани нарушения на 15 местостоянки за събиране на смет на сметопочистващата фирма са съставени протоколи и наложени санкции в размер на 5500 лева. В район "Одесос“, наложените санкции на фирмата са в размер на над 12 000 лева.

От фирма "ЗМБГ" АД обясниха за Varna24.bg как се осъществява сметосъбирането и сметоизвозването на територията на морската столица и кои са предпоставките за възникналите проблеми. Публикуваме информацията без редакторска намеса:

Между община Варна и "ЗМБГ“ АД е сключен договор за предоставяне на услуги по събиране и транспортиране на отпадъци, почистване и поддържане чистотата на местата за обществено ползване на територията на община Варна.

Съгласно, Заповед №3446/15.10.2021 г.  на кмета на Община Варна, с която ежегодно се определят границите на районите и честотата на извозване за следващата година е както следва:

Район "Одесос" - съдове тип "НОРД" ежедневно двукратно;

Район "Приморски" - съдове тип "НОРД" ежедневно двукратно;

Район "Младост" - съдове тип "НОРД" ежедневно;

Район "Вл. Варненчик" - съдове тип "НОРД" ежедневно;

Район "Аспарухово" - съдове тип "НОРД" ежедневно.

Изпълнителят по договора осигурява необходимата специализирана техника за събиране и транспортиране на ЕГО (едрогабаритни и растителни отпадъци), изхвърлени до съдовете от домакинствата. Графикът за извозване на този вид отпадъци е 15 пъти месечно и е публикуван на официалния сайт на община Варна.

Този график не се спазва от живущите и гостите на община Варна.

Поради значително завишените количества във вилните зони и ниското застрояване на община Варна от наша страна и за наша сметка от месец юли тези отпадъци се извозват ежедневно. Въпреки това се изхвърлят нерегламрнтирано по всяко време и всевъзможни места  всякакъв вид отпадъци. Постоянно получаваме сигнали (най-често телефонно подадени), на които екипите на дружеството са се отзовавали своевременно и замърсените места са били почиствани, както и когато се касае за изпразване на съдове, независимо, че биват обслужвани по график.

Безбройни са хулиганските и вандалски прояви, изразяващи се в нанасяне на щети върху съдовете от автоматизираната система " NORD EASY SYSTEM “ и нерегламентираното изхвърляне на  отпадъци в пространствата около тях, както и изваждане на отпадъци от съдовете, което в повечето случаи се дължи на действията на недобросъвестни и безотговорни граждани, скитници, просяци и пр.  

Дружеството ни всекидневно е изправено пред невъзможността да обезпечи целостта и изправността на съдовете, както и чистотата на терените около тях, поради това, че обективно е непосилно да постави денонощна охрана на почни всички точки на събиране (без преувеличение), с цел опазване на имуществото си (контейнери) и контролиране изхвърлянето на отпадъци от гражданите и скитащите и бездомни лица. Наред с това ежедневно работещите ни служители, които освен трудовите си задълженията, се опитват да убеждават гражданите, че с безотговорното си поведение обуславят замърсеността на града, което особено в летния туристически сезон е предпоставка за развитие на болестотворни микроорганизми, което предполага висока заболеваемост, както на местните, така и на приходящите.  

Към момента повредените и/или унищожени съдове са около 50 бр., като броят им се увеличава ежедневно. Съгласно, сключения договор с община Варна Изпълнителят (ЗМБГ АД) подменя контейнерите за отпадъци, тротоарни кошчета, транспортни средства, оборудване, съоръжения и др. за собствена сметка. Санкции ни се налагат за всеки установен случай и неотстранен в срок от 24 часа, за неподменени, технически неизправни съдове за отпадъци /счупени колела, липса на капак, счупен механизъм на капака, нарушена структура/, както и за неподменени горели съдове за отпадъци и тротоарни кошчета. В тази връзка отстраняваме установени случаи като подменяме с нови изправни съдове за отпадъци  в срок от 24 часа. Потърсили сме съдействие от страна на ОД на МВР - Варна, отделните РУ и Общинска полиция, да упражнят необходимия контрол, с цел недопускане на повече повреждане и разместване на съдове, изваждане и разпиляване на отпадъци, нерегламентираното им изхвърляне.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 06.08.2022 г.
0
 
 
То актове сигурно има,но кой ги плаща.До сега ме съм чул глобен за това,че замърсява.Говоря за гражданите.Не за фирми.
Aнонимен
на 06.08.2022 г.
0
 
 
Ние от ул.Лозарска и Аладжа манастир сме доволни. Замениха ни два стари с два нови по големи контейнери,но и населението ни се увеличи. Много блокчета се построиха и боклука ни се увеличи. Но всеки ден го прибират. Имам предложение,да не се оставят до кофите разни мебели и техника,да има два пъти в годината по един ден със съобщение,какво можем да изхвърлим на улицата,което ще го приберат общината чрез своите партньори -сметоизвозване. Да е безплатно ,а който го изхвърли в друг ден да го санкционират.
Aнонимен
на 06.08.2022 г.
0
 
 
Не само че заменят 3 контейнера с 1,но и намалят точките за събиране по тяхно усмотрение. На улица която няма жици и дървета махнаха съдовете защото не можел да влезе камиона!!!! Да си вземат по-кадърен персонал не да слагат просто някакъв геврекчия.
Aнонимен
на 05.08.2022 г.
0
 
 
Не е вярно, че сменят за 24 часа! Подаден е сигнал до Общината и до тях на 1.8.2022 - още няма резултат! А имат сигнали и отпреди месец - нищо не е направено!
Aнонимен
на 05.08.2022 г.
0
 
 
Графикът за събиране на едрогабаритни отпадъци вероятно не трябва да стои само в сайта на общината на затънтено място. Съвсем редно е веднъж завинаги да решат в кои дни от седмицата ще бъдат събирани занапред и това да бъде отпечатано направо на самите контейнери.
Aнонимен
на 05.08.2022 г.
+1
 
 
А на местата където все още са със старите контейнери, ги разбиват и чупят самите служители от сметопочистващата фирма, половината смет се изсипва на средата на асфалта и дори не почистват след себе си... Много пъти сме подавали сигнал, глас в пустиня...
Aнонимен
на 04.08.2022 г.
+1
 
 
Да бяхте огледали местата за контейнерите, ако нямат площадка, да им се направи, а не подпряни на гуми и да заменяте три контейнера от старите с един. Пък после ама те гражданите слагат отвън..
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Задържаха журналиста Димитър Стоянов
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: