Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Собственици на ателиета във Варна се жалват от високи данъци
Автор: Екип Varna24.bg 12:55 / 29.03.2011Коментари (3)21973
©
90% от ателиетата в блоковете се използват за жилищни нужди, а собствениците им плащат двойно по-големи данъци - като за нежилищни обекти. За да намери решение на този проблем, варненец се обърна за съдействие към председателя на Общинския съвет Николай Апостолов.

Ателието, в което живея, има баня, тоалетна, килер и по нищо не се различава от останалите апартаменти в кооперацията ни. Поради статута, който има обаче, се налага да плащам солени налози. Предприех стъпки, за да променя предназначението на ателието, но се оказа, че не е възможно, тъй като от 2004 г. насам за всяко жилище трябва да има паркомясто. Кооперацията ни е построена 2 години по-рано. Няма как сега да копая под нея гараж, разказа потърпевшият.

Той направил справка за практиката в другите градове на страната. Проверката му показала, че в половината от общините у нас за ателиета, които се ползват за жилищни нужди, не се изискват двойно по-големи данъци. Във Варна обаче подходът е различен. Затова изпратих писмо с искане за становище по въпроса до сдружението на общините, както и до Менда Стоянова, председател на парламентарната бюджетна комисия. Писах и до Националната агенция по приходите, която изготвя указанията за данъчното облагане. От там ми отговориха, че щом ателието се ползва като жилище, може да си плащам като за жилищен имот. Общината обаче продължава да настоява за смяна на статута, обясни варненецът. Според него мнозинството от хората, които си купуват апартаменти със статут на ателиета, не знаят каква данъчна тесла ги чака.

Практически по силата на чл. 25 от Закона за местните данъци и такси за имот, който е основно жилище, данъкът се дължи с 50% намаление. Нормативно ателиетата се водят нежилищни обекти, предназначени да се ползват за битови, културни, стопански или други обслужващи дейности, независимо дали са пригодени да отговарят на всички изисквания за живеене. На тази база собствениците им нямат право да ползват облекчения при плащането на данъци за недвижимо имущество или на такси за битови отпадъци.

Като отчете всички тези законови обстоятелства, председателят на местния парламент Николай Апостолов се ангажира казусът да влезе за обсъждане в комисията по финанси и бюджет към съвета.

Според юристи архитектурно-строителните параметри на ателиетата не са точно нормативно определени, а законовите пропуски създават предпоставка строителни фирми и предприемачи да извличат облаги от подобни нежилищни обекти. Така например градежът на помещения за общо ползване се допуска и в зоните, забранени за жилищно строителство, където е напълно възможно някой да живее "под прикритието" на галерия, хотел и др. Освен това като нежилищни обекти ателиетата се изключват от определената и задължителна квадратура за жилищно строителство. За тях не важи и изискването за всеки новопостроен апартамент задължително да се осигури гараж или паркомясто.

На фона на тези обстоятелства промяната на предназначението на ателиетата, която би трябвало да е възможна като проект, е почти невъзможна като реализация. Тя налага изменения в първоначалния подробен устройствен план, в който се посочват квадратните метри на застроената площ и всички параметри на надземните етажи на жилищната сграда, включително и подпокривното пространство, необходимият брой паркоместа и пр. Поради тази причина всички, решили да се заемат с промяна на статута, трябва да се консултират с юристи, да ангажират фирма, която да изготви проект, и да подготвят пълен набор от документи. Те трябва да гарантират устойчивостта на строителната конструкция и покриването на всички изисквания за безопасност.

Източник: в. Черно море









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 07.08.2016 г.
0
 
 
Лицензиран Оценител на Недвижими имоти - Оценки за гр. Варна и региона... GSM: 0888 33 15 61 Деклариране на "АТЕЛИЕ", че се използва за жилищни нужди. Пример: "Апартамент/жилище" с данъчна оценка 100000 лв. - такса смет на година - 98 лв. "Ателие" със същата данъчна оценка 100000 лв. - такса смет на година - 370 лв. Ако по документи жилището ви се води "Ателие" плащате близо 4 пъти по-голяма такса смет. С нашата услуга ще намалите ежегодната си такса смет почти 4 пъти. Бързина на изпълнение - до 2-3 дни. 100% професионално. Изгодни цени!!! Сертификат от КНОБ /Камара на Независимите Оценители в България/ www.facebook.com/Oceniteli.Varna GSM: 0888 33 15 61
Aнонимен
на 03.02.2012 г.
0
 
 
Явно вече има практика и във Варна ателиетата ползващи се за живеене, да плащат по малък данък, разбира се всичко това е неофициално и зависи в какво настроение са били в данъчното.Например за моето ателие плащам 120 лв,а съседите над мен за същата квадратура-240.Явно съм имал късмет.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Алексей Навални почина
Парламентарни избори 2024
Бюджет 2024
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: