Спасиха варненче с аутизъм от социален дом, адвокат го върна на майка му

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
09:38 / 02.08.2018
9652
8-годишно момченце с аутизъм от Варна бе спасено от попадането в социален дом, след като варненският адвокат Петър Николов успя да се пребори за него и го върна при майка му, научи Varna24.bg от защитникът, който стана юрист на годината. 

"При мен дойде майката на Христо заедно с негови близки, при които детето е настанено. Законът за закрила на детето дава такава възможност при нужда детето да не бъде в приемно семейство, а при роднини. В случая става въпрос за самотна майка, която работи. Детето е аутист. В последните години детето има много сериозен прогрес в своето развитие и мога да кажа, че за мен е пълноценен и е като всяко друго дете. Стига се до един проблем, свързан с това, че това семейство на близките попада в трудна ситуация. Имат покана от частен съдебен изпълнител да напуснат ипотекираното си единствено жилище. Така възникна опасността, че Христо няма къде да живее. Други адвокати, които са се занимавали със случая, са преценили да подадат една жалба до съда от името на Христо чрез майка му като законен представител, в която са се оплакали, че детето е под закрила на държавата и предвид специфичните му нужди се иска отмяна на изпълнителните действия, за да има къде да живее. Тази жалба става повод частния съдебен изпълнител да се обърне към Дирекция "Социално подпомагане" да ги уведоми за случая и съответно те да реагират. Имаше опасност детето да бъде настанено в специализирана институция. Затова тези хора се свързаха с мен. Бяха силно притеснени за това какво ще се случи с Христо след неговото настаняване, тъй като предвид на неговото състояние аутизъм е много важна средата, в която живее и хората, с които общува. Детето също беше изплашено и разстроено. Днес, когато дойде при мен беше много весел и щастлив, защото в рамките на няколко дни със служителите на Дирекция "Социално подпомагане Варна успяхме да проведем срещи с майката и социалните служители, за да уточним позициите на двете страни. Отстоявах позицията, че най-доброто място за детето е при майка му. Тя има желание да се грижи за него. Близките, при които досега е живяло също ще помагат с каквото могат, защото те са силно привързани към детето, което чувстват като свое. Радвам се, че и социалните служители проявиха пълно разбиране и имахме щастлив край", сподели адвокат Петър Николов.

Повече вижте във видеото!

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)

Още по темата (6):
05.09.2019 Комисия към ЕП изслушва днес българи, жалващи се от нарушения на банки и
ЧСИ
08.10.2018 Семейство от Варна остана на улицата! Търсят спешно помощ!
05.10.2018 Варненци, смазани от банки, ЧСИ и съдебна система, търсят справедливост
02.10.2018 Варненско семейство готово да се самозапали пред съда, за да защити единственото си жилище
25.09.2018 Варненско семейство с близначета попадна в кошмар, след като "услужи" с имота си на "приятел"
06.08.2018 Банка докара варненско семейство до просешка тояга, адвокати и ЧСИ ги
довършиха
Още новини от Новини от Варна:
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).