Специалист: От басейните може да се хване и венерическа болест

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
14:42 / 22.07.2014
946
Замърсяването на Офицерския плаж във Варна не е свързано с поройните дъждове. В това е категоричен директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

В ефира на Дарик пред Михаил Дюзев специалистът посочи, че проблемът при този плаж е във фекална вода, която тече от морската ни столица и се влива в морето, в близост до плажа.

Проф. Кантарджиев призова за повече внимание от страна на хората, които работят по отводнителните дейности в райони, пострадали от наводненията. Урината на плъховете прави тази вода опасна, заради което е важно всяка рана, причинена по време на работа на подобно място, да бъде дезинфекцирана.

Опасен за летовниците може да бъде и всеки басейн, чиято вода не е хлорирана. Специалистът посочи, че е препоръчително преди потапяне в басейна, да минем под душа. В противен случай, може да се хване дори венерическа болест.

"По отношение на дъждовете, опасното е заблатяването, образуването на локви, където има комари в близост до хората. Затова трябва да се вземат мерки и срещу комарите. Две са групите мерки - едните, които трябва да взима общината с пръскане и унищожаване; другите е всяко семейство да пази децата си от комари", обясни специалистът.

"Басейните също трябва да се контролират и трябва да е чиста водата, което се постига с дозирано хлориране. Отвратително е да видиш красива млада жена да влезе потна в басейна - затова има душове. И възпитаният човек - така, както не плюе на улицата и си слага ръката когато кашля, трябва да свикне и да се къпе преди басейна. Минавайте през душа. Когато човек е чист, и водата в басейна ще се запази чиста. В момента, в който започне да се ползва без хигиенни правила, става опасна и водата - може да предизвика някои кожни заболявания, а даже има случаи, когато температурата на водата е по-висока и не се къпеш, след като си излязъл от басейна, може и някоя венерическа болест да се хване", каза още Кантарджиев.

Източник: Дарик


Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Варна:
Отчетоха проекта за ремонт на филиала на театъра във Варна
Възпитаник на ТУ-Варна от Австралия посети вуза 35 години по-късн...
Студенти от МУ-Варна се представиха на важен международен форум
Внимание! "Синята зона" не работи в празничните дни във Варна, но...
Варна се обогати с нова икона
Тротинетки се движат опасно по пътното платно във Варна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).