Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Специалист УНГ – сиропите за кашлица и капките за нос могат да бъдат опасни
Автор: Екип Varna24.bg 09:03 / 23.11.2015Коментари (1)13014
© Impact Press Group
В сезона на хремите и кашлиците не прекалявайте и не използвайте безразборно капки за нос и сиропи за кашлица, предупреди чрез Varna24.bg д-р Гален Шиваров, специалист УНГ и управител на МБАЛ "Св. Анна" във Варна. 

В есенния период се обострят първо алергичните ринити и риносинузити. Добре е да се провежда профилактика, тъй като алергиите са една промяна в имунологичното състояние на организма, която е предпоставка за лесното проникване на различни агенти. 

"Като цяло аз лично не съм привърженик на прекомерната антибиотична употреба и смятам, че това нещо и в държавата трябва да бъде овладяно, тъй като прекомерната употребна на антибиотици води до невероятна резистентност. Да не говорим, че на вирусите антибиотиците не им действат. И нека да вземем за пример скандинавските държави, където антибиотик се изписва изключително рядко. Тук нещата, които виждам аз като грешки е това масово изписване на антибиотици. Често те са в ниски дози, което също е една от причините за неовладяване на ситуацията, както и за развитие на резистентност. По принцип организмът има естествена защита да се бори с вирусите чрез вдигане на телесната температура. Ние често пречим на това и се опитваме веднага да свалим температурата, ако тя се повиши. Затова съветвам майките да не изпадат в паника, ако детето вдигне температура, а да се започне веднага терапия с противовирусни средства, но да не се прибягва до антибиотик веднага. Добре е всичко да става под лекарски контрол, да не се предприема самолечение", каза д-р Шиваров.

Според него много се злоупотребява с т.нар. противокашлячни средства. Специалистът споделя за случаи, при които се наблюдава влошаване на състоянието на пациентите заради използване на неподходящи сиропи за кашлица.

"Те имат своето место, но трябва да се прилагат разумно. Ако имаме една хрема и тя засяга горни дихателни пътища, в този случай пациента взема сироп за кашлица, който е комбиниран. Една от съставките има втечняващо действие, друга бронходилатиращо действие, а третата подтиска кашлечния рефлекс. При тази комбинация се получава така, че втечняваме секрета, разширяваме бронхите, подтискаме естествения рефлекс за откашляне и всъщност тези секрети ги плъзгаме през бронхите директно в алвиолите и ние предизвикваме сами пневмония. Имал съм такива случай, когато майка идва и се оплаква, че детето много кашля. Съветвам я да спре противокашлячните средства и детето спира да кашля", споделя специалиста.

Според него е масова грешката, че родителите купуват произволни сиропи без да се консултират с лекар.

"Тези средства имат своето место, ако имаме един бронхит с гъсти жилави секрети, където тоя секрет трябва да се втечни-да, тогава е уместно. Но да не се в
©
зема масово при всяко закашляне", допълва д-р Шиваров.

Като цяло специалистът не отрича прилагането на изпитаните народни рецепти, които са се доказали във времето, тъй като всичко тръгнало от билките, като ги счита за по-безобидни спрямо прилагането на някои модерни и скъпи лекарства.

"В съвременната медицина има място за доста неща, но всичко трябва да се прилага много разумно и е добре нещата да бъдат под контрола на съответен специалист - дали ще е хомеопат, билколечител или специалист по ортодоксална медицина, няма значение. Проблемът е, че ние българите имаме склонността да разбираме от всичко и да се самолекуваме. Трябва да се отдава дължимото на всеки един специалист в неговата област, независимо дали е автомонтьор, лекар или журналист", допълни още д-р Шиваров.

Специалистът посъветва да се внимава сериозно и с използването на капки за нос, тъй като често в тези, които съдържат ксилометазолин има имидазолинови производни и независимо от търговското им наименование, тяхната употреба повече от три дни води до парализиране на механизмите конгестия и деконгестия и може да се получи едно трайно запушване на носа. При това може да се получи зависимост от тези капки и това често се случва. Ако се употребяват капки трябва да се внимава и да не се злоупотребява с времето на ползване. 










Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 23.11.2015 г.
0
 
 
ПИЙТЕ СИ БИЛКИТЕ И НЕ СЕ ДОВЕРЯВАЙТЕ НА АПТЕКАТА.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Изграждане на Национална детска болница в София
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Откриха тяло на мъж в запален автомобил в кв. "Драгалевци"
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: