Специалист от Варна: Съдбата на младите хора с диабет рязко се подобри

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:37 / 21.04.2017
1651
В последните няколко години съдбата и прогнозата за младите хора с диабет рязко се подобри. Това каза за "Фокус" проф. д-р Виолета Йотова, директор на Варненско дружество по детска ендокринология и ръководител на направление "Педиатрия" в УМБАЛ "Св. Марина" - Варна, по повод на провеждащата се международна конференция "Променящият се диабет". 

В рамките на инициативата ще се състои и четвъртият курс на ISPAD - Международно дружество по детски и юношески диабет, с европейски специалисти, които ще дискутират по проблемите на детския диабет във Варна. 

"Това е четвъртата поредна проява от същия ранг, която се провежда веднъж на две години, организирана от Варненско дружество по детска ендокринология, в която участват всички детски ендокринолози в страната и предимно млади лекари от съседни страни. Винаги поставяме акцент на това събитие, винаги има нещо, върху което се фокусираме. Започнахме с многото лица на детския диабет, преминахме през бъдещия диабет новия диабет, тази година нашето мото е "Променящият се диабет", защото в последните няколко години съдбата и прогнозата за младите хора с диабет рязко се подобри. 

Първо - възможността да бъдещ неправилно диагностициран остана в миналото. Второ - възможността да имаш нормален живот, много близък до този на връстниците си, със съвременните средства за лечение на диабета е в ръцете ни", заяви проф. Йотова. 

"Акцентите ще бъдат поставени върху това как да се предпазваме и да профилактираме диабета и какво е възможно в нашия свят, защото големи крачки са направени, как да работим с пациентите, без да има задължителните постоянни физически визити в лекарския кабинет и офис, които по принцип нарушават благополучието на пациента, както и на кои физиологични и психологични моменти трябва да се обърне внимание, за да се чувстват децата и семействата щастливи", каза още проф. Йотова. 

По време на форума акцент ще бъдат и редките болести. "Много се работи в последните години в Европа по този въпрос. Ние също сме напреднали, имаме водещи лектори в тази област. Няколко основни заболявания ще бъдат засегнати - остеогенезис имперфекта, нарушения в половата диференциация, синдром на Прадер-Вили", допълни проф. Йотова.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).