Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Специалисти алармират за опасно мъртво течение по морето
Автор: Екип Varna24.bg 13:58 / 11.08.2015Коментари (0)895
© Impact Press Group
Специалисти алармират за опасно мъртво течение през август по българските плажове. По данни на Българския червен кръст от началото на годината досега случаите на удавяния са 50.

Сред най-честите причини за инциденти в морето са неспазването на указанията на спасителите и подценяване на флаговата сигнализация. Въпреки предупрежденията на водните спасители и червените флагове много летовници настояват да влизат във водата, където видимостта е ограничена заради пясък и водорасли, а на места има дълбоки ями.

За изминалия уикенд са регистрирани пет удавяния - английски, израелски, румънски и български турист са загинали по българското Черноморие. Данните показват, че 80% от фаталните морски инциденти се случват на неохраняеми плажове, а само 20% от тях в морските курорти.

Мъртвото вълнение е основна заплаха за плажуващите. То е особено опасно за слабите плувци или хората, които не умеят да плуват, но може да има скорост достатъчна да отнесе дори опитни плувци навътре във водата. Обстоятелството, че зоната на мъртвото течение обикновено изглежда по-спокойна и по-подходяща за плуване от съседните, по-плитки зони създава допълнителна опасност. 

Мъртвото течение не тегли към дъното, а навътре в морето.
То невинаги е лесно разпознаваемо за средностатистическия плажуващ. В някои случаи мъртвото вълнение може да бъде разпознато по един или повече от следните признаци: район със забележимо различен цвят на водата, постоянен поток от морска пяна, водорасли или друга плаваща материя, който се отдалечава от брега, неравномерност в изгледа на разбиващите се вълни.

При по-голяма сила плуването срещу течението е непосилно и за добър плувец. Важно е да се запази самообладание. Не е препоръчително да се правят опити да се плува срещу течението, защото това може да доведе до изтощаване на плувеца без да го прибилижи към брега, и в последствие да предизвика уплаха и паника. 

Техниката на излизане от течението е да се плува успоредно на брега, докато се излезе от течението, а след това към брега. Ако плувецът не може изплува от течението, може да се остави да бъде отнесен и малко навътре в морето, където мъртвото течение престава, и оттам да доплува до брега заобикаляйки го. 








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Серия от трусове в Турция
Парламентарни избори 2024
Изграждане на Национална детска болница в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: